1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Kiinassa ainakin satatuhatta ihmistä on evakuoitu Henanin maakunnassa – Tulvat ovat vaatineet ainakin 25 kuolonuhria

Henanin pääkaupungissa Zhengzhoussa tulvavedet syöksyivät metrotunneleihin. Satoja pelastettiin metrosta, mutta ainakin 12 ihmistä kuoli. Rankkasateita on luonnehdittu pahimmiksi jopa tuhanteen vuoteen.

Kiinassa Henanin tulvien tieltä on evakuoitu 200 000 ihmistä
Kiinassa Henanin tulvien tieltä on evakuoitu 200 000 ihmistä

Suuria alueita Kiinan keskisestä Henanin maakunnasta on veden vallassa aluetta piiskaavien rankkasateiden takia. Ainakin 25 on kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maavyöryissä.

Henanin maakunnan pääkaupungissa Zhengzhuossa tulvauhan alta on evakuoiti tuhansia ihmisiä. Uutistoimisto Reutersin mukaan evakuoituja on 100 000, AFP:n mukaan puolestaan jopa 200 000.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Ainakin 12 ihmistä kuoli kaupungissa, kun matkustajat jäivät ansaan tulvan valtaan joutuneisiin metrokäytäviin. Noin 500 ihmistä pelastettiin metrosta.

– Vesi nousi rintaani asti, metrosta pelastunut matkustaja kertoi sosiaalisessa mediassa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Olin hyvin peloissani, mutta kauheinta ei ollut vesi vaan ilman loppuminen vaunussa.

Sateen takia viranomaiset olivat pysäyttäneet bussiliikenteen, koska bussit toimivat sähköllä, Zhengzhuon asukas Guo kertoi.

– Siksi monet käyttivät metroa, ja tragedia tapahtui, Guo sanoi uutistoimisto Reuteriille. Hän itse vietti yönsä toimistollaan.

Somessa huolehditaan omaisten kohtalosta

Kaupungin kadut ovat muuttuneet virtaaviksi joiksi ja ihmisiä on jäänyt saarroksiin kouluihin ja sairaaloihin.

Kaupungin ulkopuolella asuvat sukulaiset ovat ilmaisseet huoltaan omaisistaan Kiinan suositussa sosiaalisessa mediassa Weibossa.

– On toinen kerros vaarassa? Vanhempani asuvat siellä, mutta en pääse läpi puhelimella, yksi käyttäjä kirjoitti.

– En tiedä enempää heidän tilanteestaan. Olen Tianjinissä ja vanhempania ovat Zhengzhoussa, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Zhengzhousta pohjoiseen sijaitseva Shaolin-temppeli, joka tunnetaan taistelulajeja harjoittavista munkeistaan, on myös kärsinyt tulvista.

Valtava sademäärä lyhyessä ajassa

Kiinan armeija teki räjäytyksen Luoyangin kaupungissa sijaitsevalla padolla ohjatakseen tulvavesiä pois asutuksen suunnalta. Padossa oli havaittu uhkaava murtuma.

– Tulvan torjuntaponnistuksista on tullut hyvin vaikeita, presidentti Xi Jinping sanoi.

Xi kuvaili tilannetta keskiviikkona erittäin vakavaksi ja sanoi, että tulvan torjumistoimet ovat kriittisessä vaiheessa.

Lauantai-illasta myöhäiseen tiistai-iltaan mennessä Zhengzhoussa oli satanut vettä 617,1 millimetriä, mikä on jo lähellä Zhengzhoun keskimääräistä vuoden sademäärää, joka on 640,8 millimetriä.

Paikallisessa mediassa meteorologit sanoivat, että viime päivien kaltaisia sademääriä nähdään kerran tuhanteen vuoteen.

Tulviminen on tavanomainen ilmiö Kiinassa kesäisin, mutta kaupunkien kasvu ja maanviljelytapojen muutos ovat kasvattaneet tulvien vaikutusta.

Päivitetty 21.7. klo 16.11: Päivitetty kuolonuhrien ja evakuoitujen määrä.