1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronan neljäs aalto pyyhkii nyt Mikkeliä – sairaalapotilaiden määrässä sitä ei huomaa lainkaan

Koronaviruksen deltamuunnoksen ärhäkkyys näkyy Essoten viimeaikaisissa tartuntaluvuissa. Keskiviikkona sairaalassa ei ollut Essoten alueella kuitenkaan yhtään koronapotilasta.

Mikkelissä leviää koronaviruksen deltavariantti. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Koronaepidemian neljäs aalto on rantautunut nyt monen muun Suomen kolkan tavoin myös Etelä-Savoon, arvioi Essote-kuntayhtymän pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Kuluvalla viikolla keskiviikon puoleen päivään mennessä uusia tartuntoja oli Essotessa kirjattu jo yhdeksäntoista, ja tartunnoissa vallitseva virusmuoto on muita muunnoksia ärhäkämmin tarttuva deltavariantti.

– Tartuntoja on huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten tähän aikaan, ja tartuntamäärät ovat nousussa. Altistuneita on sen verran paljon, Gärdström sanoo.

Virukselle altistuneita on saatu Gärdströmin mukaan jäljitettyä melko hyvin ja tartuntaketjuja on katkottu asettamalla altistuneita karanteeniin. Eilen keskiviikkona karanteeniin asetettujen määrä oli jo lähellä kahtasataa.

Sairaalakuormituksessa kasvavat tartuntamäärät eivät kuitenkaan toistaiseksi näy. Keskiviikkona Mikkelin keskussairaalassa ei ollut koronan takia yhtään potilasta.

– Sikäli tilanne on hyvä, että sairastuneet ovat pääsääntöisesti nuorempia ja keski-ikäisiä. Muutama on eläkeikäinen, mutta hekin ovat saaneet jo 1–2 rokoteannosta. Kyllä se selkeästi näyttäytyy, että rokotteet suojaavat vakavalta taudinmuodolta, Gärdström sanoo.

Rokotusväli ei lyhene

Vielä talvella sairaalaan joutuneiden määrä muuttui suunnilleen samassa suhteessa tartuntamäärien vaihtelun kanssa, mutta rokotusten edistyminen näyttää katkaisseen yhteyden. Koronatartuntojen aiheuttama sairaalahoidon tarve on vähentynyt.

– Tietysti sitten jos tartuntoja tulee oikein paljon, se näkyy sairaaloissakin, Gärdström sanoo.

Ainakin Helsingissä ja Oulussa ensirokotuksen ja tehosterokotuksen aikaväliä on THL:n linjausten mukaisesti päätetty lyhentää kahdeksaan viikkoon kiihtyvän epidemiatilanteen hillitsemiseksi.

Mikkelin seudulla koronarokotusten aikaväli pysyy kuitenkin toistaiseksi entisellään eli 12 viikossa, koska rokotesaatavuus Essotessa ei ole tällä haavaa riittävä rokotusvälin lyhentämiseksi. Myös henkilökunnan riittävyys saattaisi osoittautua ongelmaksi.

Lue myös

THL:n Mika Salmisen mukaan Suomi on nyt koronaviruksen neljännessä aallossa – "Jos halutaan rajoittaa tapausmääriä, niin rajoitusten kiristäminen on järkevä päätös"

Essoten alueella todettiin jälleen kuusi koronavirustartuntaa – eilen myös koronatesteissä tehtiin päiväkohtainen ennätys