1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Helle palaa loppuviikosta – uusi helleputki vielä epävarma

Sää on muuttumassa vähitellen helteiseksi laajoilla alueilla. Elokuun alkuun on odotettavissa melko lämmintä. Sadekuuroja ei juuri ole luvassa.

Helteinen sää saa jatkoa suuressa osassa maata viikonlopun tai viimeistään ensi viikon alussa. Uimareita Helsingin Mustikkamaalla viime viikolla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jopa poikkeuksellisen kylmä luoteistuuli on kääntymässä vähitellen lämpimän puolelle. Leudot lounais- ja etelätuulet tuovat mukanaan koko maahan viikonloppuun mennessä lämmintä ilmaa.

Ennen viikonlopun lämpenemistä lämpötilat pysyttelevät koko maassa enintään 20 asteessa, mutta paikallisia heikkoja sadekuuroja lukuun ottamatta poutaisina.

Lämpötila nousee vähitellen viikonloppua kohti mentäessä ajankohtaan nähden viileän keskiviikon jälkeen. Viikonlopuksi sää kuivahtaa koko maassa ja sunnuntaihin mennessä Keski-Suomea myöden on helteisen lämmintä.

Ensi maanantaihin mennessä yli 20 asteen lämpö leviää myös koko Lappiin.

Lapissa ei päästä aivan hellelukemiin. Muun maan hellepiikki ajoittuu Ylen meteorologi Seija Paasosen mukaan alkuviikkoon, jolloin helleraja menee rikki isossa osassa maata. Helleraja rikkoutuu näillä näkymin eteläisessä Suomessa sunnuntaina.

Uusi helleputki vielä epävarma

Ensi viikon sään ennustamisessa on Paasosen mukaan vielä epävarmuutta. Näyttää kuitenkin siltä, että lämmin yli 20 -asteinen ilma pysyy etelässä ainakin elokuun alkupuolille.

– En usko, että tästä tulee pitkäaikaista hellejaksoa. Kyse on muutamien päivien helteestä, Paasonen ennustaa.

Viime yö oli ajankohtaan nähden poikkeuksellinen, kun lämpötila laski myös eteläisessä Suomessa paikoitellen melko lähelle nollaa. Yölämpötiloissa oli melko paljon vaihtelua, mutta viileän luoteistuulen myötä Suomenselällä käytiin pakkasen puolella.

Kuva: Seija Paasonen /Yle

Suomen sää lämpenee, kun Atlantilla oleva korkeapaine lähestyy ja kääntää muassaan tuulia etelämmäksi. Ensi viikon säähän vaikuttaa taasen Atlantille vahvistuva matalapaine, jonka hitaat liikkeet vaikeuttavat Paasosen mukaan sen ennustamista, kuinka pitkään ensi viikon lämmin kestää.

Se on kuitenkin varmaa, että kuivuus jatkuu, kun viimeisen vuorokauden ja huomisen paikoittaiset sateet eivät oikeastaan vaikuta kuivaan maahan.

Tavallisesti heinäkuun lämpimät ja kosteampi ilma ovat tarkoittaneet myös voimakkaista sadekuuroja.

Metsäpalovaara on edelleen mahdollinen Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Tilanne on vaarallinen Varsinais-Suomessa.

Lue myös:

Ennätyksellisen pitkä helleputki päättyi Kouvolassa – lämpötila nousi hellelukemiin 31 peräkkäisenä päivänä

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat täällä ja on aika kääriä hihat – terveysriskeinä ovat uudet infektiosairaudet ja sisäilman pilaantuminen

Eurajoesta on löytynyt kuolleita taimenia eikä kalan tulevaisuus näytä hyvältä – Asiantuntija: "Jokainen kuollut kala on menetys"