1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri: Koronan neljäs aalto on leviämässä myös Pohjois-Pohjanmaalle

Uusien koronatartuntojen määrä on kääntynyt kasvuun Pohjois-Pohjamaalla. Tartuntoja on todettu THL:n mukaan 11, joista Oulussa 9. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan nyt viimeistään on hyvä aika hakea rokotus.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelainen kannustaa ihmisiä ottamaan nyt viimeistään koronarokotuksen, koska pohjoisessakin tautitapausten ennakoidaan kääntyvän kasvuun. Kuva: Katja Halinen / Yle

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan sairaanhoitopiirissä valmistaudutaan koronan neljänteen aaltoon. Testauskapasiteettia ja tartuntojen seurantaa pidetään yllä.

– Todennäköistä on, että tännekin se leviää. Tämä on kilpajuoksua rokotusten kanssa. Rokotukset kuitenkin etenevät, ja hyvä niin, kertoo Korpelainen.

Rokotekattavuus ratkaisee, miten sairastuminen etenee. Vaikka tartuntaluvut nousevat, ei se ainakaan vielä näy sairaanhoidossa. Syynä on juuri rokotekattavuuden kasvu.

– Tilanne on nyt erilainen kuin aiemmin, koska rokottaminen on edennyt pitemmälle. Sairaanhoidossa, kuten tehohoidossa tartunnat eivät ainakaan vielä näy, kertoo Korpelainen.

Rokottaminen etenee Oulussa siten, että keski-ikäiset ovat saaneet toisen rokotteen tai saavat lähiaikoina. Sitä nuoremmatkin saavat toisen piikin lähiviikojen aikana.

Ouluhallissa voi yli 16-vuotias hakea ensimmäisen rokotteen, ajanvaraukseton rokotepiste palvelee 13.8 saakka. Rokotetta on haettu varsin nihkeästi. Mikäli rokote on vielä hakematta, on Korpelaisella selvät terveiset rokotusta suunnitteleville.

– Näyttäisi koronan suhteen olevan kaksi vaihtoa, joko sairastaa tai ottaa rokote. Rokotteen ottaminen on mielestäni kansalaisvelvollisuus, päättää Korpelainen.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.