1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautakausi

Anian rannassa Pirkkalassa alkavat jälleen kaivaukset – arkeologit toivovat, että savimaa kätkee myös harvinaisempia löytöjä rautakaudelta

Alueelle ollaan rakentamassa uutta liittymää, joka parantaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta. Ennen rakentamisen aloitusta alue on kuitenkin tutkittava, sillä siellä tiedetään olevan hyvin säilynyt viikinki- ja ristiretkiajan asuinpaikka. Alueelta on löytynyt myös keskiaikaisen kylän jälkiä.

Arkeologiset kaivaukset kestävät Pirkkalassa arviolta noin kaksi kuukautta. Aiemmin on tehty kaivauksia vastakkaisella puolella Anian rantatietä. Kuva: Muuritutkimus Oy

Pirkkalan Reippiin johtava jalankulun ja polkupyöräilyn väylä Anian rantatien varrelle rakennettiin vuonna 2014. Samalla aloitettiin liittymätien rakentaminen, mutta Museovirasto ja maakuntamuseo keskeyttivät työt, kun koekaivauksissa havaittiin, että peltokerroksen alla on todennäköisesti rautakautiseen asuinpaikkaan liittyviä rakenteita.

Ennen kuin jalankulun ja pyöräilyn väylän liikenneturvallisuutta parantava liittymän siirto voidaan toteuttaa, Museovirasto edellyttää, että liittymätien kohdalla tehdään pelastuskaivauksia. Kaivaukset ovat alkamassa valmistelevilla töillä.

– Arkeologit pääsevät työhönsä arviolta noin viikon kuluttua, kertoo arkeologi, FT Kari Uotila Muuritutkimus Oy:stä.

Varsinaisia kaivauksia valmistellaan esimerkiksi avaamalla alueen pintakerros kaivinkoneella.

Aiemmat löydöt luovat odotuksia

Kohteessa on tehty jo aiemmin arkeologisia tutkimuksia useana vuonna. Aikaisemmat kaivaukset ovat kohdistuneet pääasiassa vastakkaiselle puolelle Anian rantatietä. Arkeologi Sanni Salomaa kertoo, että siellä havainnot rautakautisesta asutuksesta ovat olleet merkittäviä ja löytöaineisto runsasta.

– Nyt tutkimuksissa selviää tarkemmin, minkälaisena asuinpaikka jatkuu koilliseen ja itään, ja sen laajuudesta saadaan uutta tietoa, Salomaa sanoo.

Kari Uotila arvioi, että tutkittava alue on noin 300, maksimissaan 400 neliötä. Hän kertoo, että alueelta voi löytyä myös Suomen oloissa hyvin harvoin vastaan tulevia eloperäisiä löydöksiä rautakaudelta.

– Maaperä on savista ja sellaisena siinä on voinut säilyä myös orgaanista materiaalia, kuten puuesineitä tai nahkaa. Yleisemmin rautakauden asuinsijoja on tutkittu hiekkaperäisillä alueilla ja siellä orgaaninen aines on tuhoutunut aikojen saatossa, Uotila sanoo.

Uotilan mukaan nyt on varauduttu siihen, että Pirkkalasta löytyy runsaasti konservoitavaa esineistöä.

Hintalappu vielä arvoitus

Hankkeen kustannukset riippuvat kaivauksen aikana tehtävistä löydöksistä. Pirkanmaan ELY-keskus toteaa tiedotteessa, että arkeologinen kaivaustyö on arvokasta, koska työ suoritetaan pääsääntöisesti tarkasti käsin kaivamalla noudattaen erityistä varovaisuutta.

– Kohde sijaitsee historiallisesti erittäin merkittävässä ympäristössä, siksi kaivauskustannusten arvellaan olevan korkeita. On hienoa, että voimme säilyttää arvokasta historiaa ja samalla toteuttaa liikenneturvallisuutta parantavan ratkaisun, sanoo tienpidon asiantuntija Antti Laine Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lue myös:

Pirkkalan rautakautisella asuinpaikalla tehdään arkeologisia kaivauksia ehkä viimeistä kertaa

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.