Hyppää sisältöön

Pääministeri Orbán: Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n vastustamasta laista

Euroopan unioni on vaatinut Unkaria kumoamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän lain. Viime viikolla EU-komissio aloitti rikkosmenettelyn maata vastaan.

EU on toistuvasti kritisoinut Unkarin parlamentin kesäkuussa hyväksymää lakia. Kuvassa Unkarin pääministeri Victor Orbán EU-huippukokouksessa Brysselissä 24. kesäkuuta 2021. Kuva: Dursun Aydemir / AOP

Unkarin hallitus järjestää kansanäänestyksen kiistanalaisesta laista, jota on luonnehdittu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaiseksi.

Kansanäänestyksen pitämisestä ilmoitti Unkarin pääministeri Viktor Orbán Facebook-sivullaan keskiviikkona. Asiasta uutisoivat useat mediat, kuten Euronews (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Orbanin mukaan kansanäänestys koostuisi viidestä kysymyksestä, jotka käsittelevät muun muassa seksuaalikasvatusta kouluissa.

Unkarin parlamentti hyväksyi pääministeripuolue Fideszin ajaman lain kesäkuun puolivälissä ja se tuli voimaan 8. heinäkuuta. Lakia on virallisesti kutsuttu lastensuojelulaiksi. Käytännössä laki kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa.

Unkari ei tunnusta homoavioliittoja, ja vuonna 2020 samaa sukupuolta olevilta pareilta kiellettiin adoptointi. Unkarilaiset eivät myöskään saa muuttaa sukupuoltaan laillisesti.

EU:lta varoituksia jo ennen lain voimaantuloa

Jo parlamentin äänestyksen aikoihin EU varoitti Unkaria mahdollisista taloudellisista sanktioista. EU on myös vaatinut Unkarilta lain kumoamista.

Viime viikolla EU-komissio aloitti rikosmenettelyn Unkaria ja Puolaa vastaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjimisen vuoksi. Menettely voi johtaa aikanaan EU-tuomioistuimeen.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on kuvannut kesän aikana Unkarin kiisteltyä lakia häpeälliseksi ja EU:n arvojen vastaiseksi.

Kansanäänestyksen ajankohtaa ei ole ainakaan toistaiseksi kerrottu julkisuuteen. EU-komissio ei ole kommentoinut Unkarin ilmoitusta kansanäänestyksestä.

Lue myös:

.
.