1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Koronalle on voinut altistua viikonloppuna Jyväskylän yöelämässä ja Suomipop-festivaaleilla – koronaneuvonta ruuhkautui pahoin

Koronatartunnat ovat kääntyneet tällä viikolla jälleen kasvuun Jyväskylässä. Tilanne näkyy myös lisääntyneinä yhteydenottoina koronaneuvontapuhelimeen, joka on alkuviikosta ruuhkautunut pahoin.

Jyväskylässä koronaneuvonnan puhelin on alkuviikosta ruuhkautunut. Tilanne turhauttaa erityisesti koronatestiaikoja kaipaavia. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Leo Gammals

Jyväskylässä koronaneuvontapuhelin on pahoin ruuhkautunut. Jonossa on tänään keskiviikkona ollut noin sata takaisinsoittopyyntöä.

Viive takaisinsoitoissa on tällä hetkellä useita tunteja. Keskiviikkona aamulla puhelinpalvelusta otettiin yhteyttä tiistaina tulleisiin yhteydenottoihin.

Puhelinpalvelun ruuhkautuminen on turhauttanut erityisesti ihmisiä, jotka tarvitsisivat ajan koronatestiin.

Verkkopalvelu Omaolon kautta koronatestiajan saa Jyväskylän seudulla vuorokauden sisällä ja myös testitulos tulee tällä hetkellä vuorokaudessa, kertoo Jyväskylään kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin sijainen, apulaisylilääkäri Eila Heinonen.

Heinonen arvioi, että puhelimen ruuhkautuminen kertoo ennen kaikkea lisääntyneistä yhteydenotoista.

Koronaneuvonnan puhelinpalvelun tuottaa Jyväskylälle Luona Hoiva Oy, joka pyrkii järjestämään puhelimeen lisäresurssia, sanoo Heinonen.

Sama yritys hoitaa myös Keski-Suomen päivystysapunumeroa. Myös päivystysapu on ollut ajoittain pahoin ruuhkautunut ja soittajien jonotusajat ovat venyneet jopa tuntien mittaiseksi.

Korona-altistuksia Jyväskylän keskustan ravintoloissa

Keski-Suomessa koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt tällä viikolla kasvuun erityisesti Jyväskylässä. Alkuviikon aikana Jyvässeudulla on todettu lähes 30 uutta tartuntaa.

Useissa Jyväskylän keskustan ravintoloissa ja yökerhoissa (siirryt toiseen palveluun) on voinut altistua viikonloppuna tartunnalle, samoin Suomipop-festivaaleilla, kertoo Jyväskylän kaupunki.

Suomipop alkoi Jyväskylän Lutakonaukiolla torstaina 15. heinäkuuta ja päättyi lauantaina 17. heinäkuuta. Kolmen päivän aikana festari keräsi noin 15 000 kävijää.

Uusia tartuntoja ilmenee Heinosen mukaan Jyväskylässä nyt eniten nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Yli 50-vuotiailla ei koronatartuntoja ole juurikaan todettu. Tauti on levinnyt perhepiireissä ja esimerkiksi viikonloppuna Jyväskylän yöelämässä.

Monen tartunnan lähde on jäänyt viime aikoina myös epäselväksi. Jyväskylän kaupungin terveydenhuolto kehottaa hakeutumaan koronatestiin vähäisistäkin oireista.

– Tämä on huolestuttava suunta. Tauti on edelleen olemassa ja tilanne edellyttää vastuullista käyttäytymistä. Nyt pitäisi saada ihmiset heräämään siihen, että tartunnat ovat nousussa, sanoo Heinonen.

Lue myös:

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystysapunumero ruuhkautui – palveluntarjoaja joutuu maksamaan sakkoja, kun tavoiteajat eivät toteudu