Hyppää sisältöön

Attendo tyhjentää hoivakotinsa Kuopion maaseudulla, kun viranomaiset puuttuivat paikan hoitajapulaan – uusia työntekijöitä ei löytynyt

Attendon hoivakodin vanhukset siirretään hoitajapulan vuoksi pois Muurutvirran palvelukodista. Kuopion kaupunki järjestää vanhuksille korvaavan hoitopaikan. Kehitysvammaisten hoito jatkuu yksikössä entiseen tapaan.

Attendo Muurutvirta on yksityinen palvelukoti Kuopion Muuruvedellä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Attendo on päättänyt keskeyttää Kuopion Juankoskella sijaitsevan Muurutvirran hoitokodin vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen. Keskeyttämisen syynä on Itä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ja Kuopion kaupungin puuttuminen hoitokodin toimintaan.

Kuopion kaupunki on valvonut hoitokoti Muurutvirran toimintaa huhtikuusta lähtien. AVI teki Kuopion kaupungin yhteydenottojen vuoksi hoitokotiin tarkastuskäynnin viime viikon torstaina. Tarkastuskäynnin tarkoituksena oli selvittää, ovatko hoitokodin hoitohenkilöstön määrä ja rakenne toimiluvan mukaisia.

Tarkastuskäynnin seurauksena Attendon edustajat totesivat, että yksikön toimintaa joudutaan supistamaan henkilöstöpulan vuoksi. Hoitokodin luvan mukaisesta hoitajamäärästä olisi puuttunut jatkossa lähes kolmannes.

Hoitajia olisi tarvittu 5–7 lisää

Attendon Itä- ja Keski-Suomen aluejohtajan Tuija Haataisen mukaan Muurutvirran hoitokodissa on vanhustenhoidossa yhteensä kahdeksantoista työntekijää. Työntekijäpulaa oli aiemmin yritetty ratkaista kiertävillä hoitajilla ja vuokratyövoimalla, mutta se ei enää riittänyt.

– Olisimme tarvinneet lisää 5–7 hoitajaa vakituisesti, jotta yksikköä olisi saatu pyöritettyä.

Toiminnan keskeyttäminen olikin tilanteessa ainoa vaihtoehto.

– Tilanne on ikävä niin asukkaiden, henkilöstön kuin tilaajankin kannalta, Haatainen sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä on vaikea ja valtakunnallinen hoiva-alan henkilöstöpula, joka koskettaa niin yksityisiä kuin julkisiakin palvelujen tuottajia asumispalveluissa ja kotihoidossa.

– Erityisesti kaupunki- ja kuntataajamien ulkopuolella tai reuna-alueille olevissa yksiköissä henkilöstön saatavuus on haasteellista ja tilanteet yksikössä voivat nopeastikin muuttua niin, ettei työntekijöitä enää saada.

Kaupunki järjestää kaikille uuden hoitopaikan

Kuopion kaupunki on jo aloittanut vanhusten siirron Muurutvirralta muihin yksiköihin. Kaupungin mukaan korvaava hoitopaikka järjestyy kaikille hoitokodin vanhuksille perjantaihin puoleenpäivään mennessä.

– Asiakkaat pystytään siirtämään vapautuville ympärivuorokautisille paikoille ja kaupungin omiin palveluihin, kertoo Kuopion kaupungin valvontatarkastaja Kauko Pursiainen.

Pursiaisen mukaan kaupungin hoivakodeissa on voitu joskus jättää yksittäisiä asukaspaikoja täyttämättä, jos henkilökuntaa ei ole ollut riittävästi, mutta hoivakodin koko toiminnan keskeyttäminen on varsin poikkeuksellista.

Attendo Muurutvirta on tarjonnut ympärivuorokautista hoitoa ja asumispalveluita vanhuksille ja kehitysvammaisille. Hoitokodissa on 26 paikkaa vanhuksille ja 10 kehitysvammaisille. Kehitysvammaisten hoito jatkuu entiseen tapaan Muurutvirralla.

Artikkelia on täydennetty 22.7. klo 13.28 Attendon aluejohtajan haastattelulla ja klo 14.08. Kuopion kaupungin valvontatarkastajan antamilla tiedoilla.

Lue lisää:

.
.