Hyppää sisältöön

Biojalostamo tarjoutui ottamaan vastaan Pyhäjärven kuolleita kiiskiä – 800 kilosta saisi tankillisen biokaasua

Paikallinen biojalostamo ottaa kokeiluluontoisesti vastaan Säkylän Pyhäjärven rannoilta massoittain siivottuja kuolleita kiiskiä. Pyhäjärven ranta-asukkaiden siivousurakka on kestänyt jo viikon. Kiisket ovat kuolleet loisiin ja hapenpuutteeseen.

Säkylän Pyhäjärven kiiskiä tuli biojalostamolle hävittämään vain yksi asiakas. Kuva: Katja Halinen / Yle

Säkylässä toimivan biojalostamo VSS Biopowerin portti on ollut auki kalajätettä tuoville Pyhäjärven ranta-asukkaille noin tunnin ennen kuin ensimmäinen ja päivän ainoa asiakas kaartaa pihaan.

Hän on Matti Laurila, jonka mukaan kuolleiden kalojen invaasiossa tiistai oli pahin päivä. Parissa päivässä rannoilta siivottuja kiiskiä on kertynyt pari jätesäkillistä.

Matti Laurila on tyytyväinen, että kuolleet kiisket voi hävittää VSS Biopowerin Säkylän laitoksella. Kuva: Katja Halinen / Yle

Laurila kertoo hävittäneensä kaloja ensin metsäkuoppiin ja myös Yläneen Valasrannan alueelle tehtyyn isompaan hävityskuoppaan.

Laurila onkin tyytyväinen mahdollisuudesta hävittää kalat biojalostamossa.

– On kyllä erinomainen asia. Tässä on viikon verran taisteltu näiden kanssa ja mietitty, mitä kaloille oikein pitäisi tehdä.

Kuolleiden kiiskien viikko

Pyhäjärveä on ravistellut viikon ajan haiseva ongelma, kun hapenpuutteen ja loisten vuoksi kuolleita kiiskiä on ajautunut ranta-asukkaiden riesaksi tonnikaupalla.

Kaloja on siivottu ja hävitetty urakalla.

Apuun saatiin myös säkyläläinen biojalostamo, joka ottaa kalajätettä vastaan kokeiluluontoisesti neljänä päivänä tällä ja ensi viikolla.

Kalajätteen joukossa ei saa olla puuta, kiveä tai muovia

Kokeiluluontoisesti, koska biojalostamon prosessiin laitettavan kalajätteen joukossa ei saa olla sellaista materiaalia, jota laitos ei pysty käsittelemään.

– Tarkastamme, onko kalan joukossa esimerkiksi kiviainesta tai jotain muuta materiaalia kuten puuta tai muovia, joka ei biokaasureaktorissa hajoa halutulla tavalla, selventää VSS Biopowerin toimitusjohtaja Jari Sillanpää.

Kalajätteen voi biojalostamolla kipata suoraan kuormaajan kauhaan. Kuva: Katja Halinen / Yle

Biojalostamolla kalajäte jauhetaan ensin myllyssä pienemmiksi palasiksi, painesteriloidaan ja ohjataan pumpuilla reaktoriin.

Siellä mikrobit hajottavat massan biokaasuksi, jota käytetään muun muassa autojen polttoaineena.

Mikäli prosessi toimii oikein, tarvitaan tankilliseen eli 20 kiloon biokaasua noin 800 kiloa kiiskiä.

VSS Biopower ottaa kiiskiä vastaan vielä tämän viikon perjantaina sekä ensi viikolla maanantaina ja keskiviikkona klo 13 - 15.