1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Marjat kypsyvät nyt – marjastaja kerää pakasteeseen tuttuja herkkuja, marjayrittäjä kokeilee uuttakin

Annin Marjatarhalla Kauhavalla sato kypsyy kohisten. Vadelmaa poimitaan nyt ja jatkuvasatoista mansikkaa vielä useiden viikkojen ajan. Lämpö kypsyttää marjat nopeasti. Ahkera marjastaja puolestaan hakee metsästä ja nevalta herkkusadon toisensa jälkeen.

Marjayrittäjä Arja Raatikaisen tunnelissa kasvavat vadelmat ovat tuottaneet satoa jo pari viikkoa. Koska kimalaiset lentelevät edelleen tunneleissa, satoa on odotettavissa vielä kuukaudenkin kuluttua. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Marjametsällä ja puutarhan puskissa saa nyt kulumaan aikaa.

Marjasato kypsyy kohisten – ja moni marja samaan aikaan.

Pirjo Penttilän marjametsät ovat Lapualla. Niistä, soilta ja nevoilta hän hakee pakasteeseen lakkaa, mustikkaa, puolukkaa – ja karpaloa.

– Karpalon raakileita on nyt paljon. Tämä on ihana vuosi – asun karpaloajan suolla ja nevalla, Penttilä sanoo.

Marjasadon Penttilä laittaa pakkaseen, mistä se syödään talven mittaan. – Keväällä [pakasteen] pohja paistaa.

Lapualainen Pirjo Penttilä kerää marjoja omaan käyttöön. Hän tykkää erityisesti lakasta ja nauttii soille ja nevoille tekemistään marjaretkistä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Marjastamaan Penttilän opetti äidin esimerkki. Vaikka marjat ovat suomalaista superfoodia, Penttilä marjastaisi marjojen imagosta huolimatta.

– Olen aina tykännyt marjojen mausta. Ne on ihania ja poimiminenkin on nautinto.

Suosikkimarjakin löytyy:

– Lakka eli valokki on marjojen aatelia ja tyrni on myös aika ihana.

Kauhavalaiset Kiia Juutistenaho ja Ella Kamppinen saivat kesätöitä marjasesongin ajaksi paikallisen marjatarhan pakkaamolta. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Sato valmistuu nopeasti

Kauhavalla Annin Marjatarhan yrittäjä Arja Raatikainen tietää, että marjat kypsyvät nyt.

– Lämpösumman kertyminen sen ratkaisee. Jos on lämmin sää, kaikki sato valmistuu nopeasti.

Vadelmaa on marjatarhalla poimittu parisen viikkoa, mutta Raatikaisen mukaan satoa saadaan vielä kuukauden verran eteenpäin.

– Jossain on vielä kukkia, koska täällä näkyy vielä kimalaisia.

Raatikaisen kotipuutarhan herukkasato kypsynee ensi viikolla.

Marjasinikuusama, joka tunnetaan myös hunajamarjana, on leviämässä myös suomalaisiin puutarhoihin. Kauhavan korkeudella herukat ovat vasta kypsymässä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Raatikainen toimi ennen ProAgria Etelä-Pohjanmaalla marja-asiantuntijana. Yrittäjänä nyt on menossa kahdeksas kesä.

Annin Marjatarha työllistää nelisenkymmentä kausityöntekijää. Poimijoita yritykseen tulee Ukrainasta.

Tuoreiden lakimuutosten Raatikainen toivoo helpottavan ulkomaisen työvoiman käyttöä.

– Ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen liittyy aika kova byrokratia, joka toivottavasti helpottuu. Tietynlainen riski on aina myös siinä, että rekrytoinnissa onnistuu.

Marjatarha työllistää myös paikallisia nuoria pakkaamoon ja kahvilaan.

Lue seuraavaksi: Tuhannet ulkomaalaiset marjanpoimijat aloittavat työnsä Suomen metsissä tällä viikolla – nyt heidän oikeuksiaan suojaa uusi laki

Aina jotain uutta

Arja Raatikainen on iloinen siitä, että suomalaiset osaavat yhä käyttää marjaa – tuoreena ja pakastettuna.

Vanhojen tuttujen marjojen rinnalle tulee aina jotain uutta. Nyt Raatikaisella on kokeilussa marjasinikuusama, joka on tuttu etenkin Venäjällä ja Kanadassa.

– Se näyttää olevan yllättävän hyvin talven kestävä. Eikä siinä ole tauteja ja tuholaisia ainakaan näin pienimuotoisesti viljeltynä. Marjat ovat erittäin terveelliset, joten nyt pitää vaan löytää hyvänmakuisia lajikkeita.

Toinen uusi tuttavuus on saskatoon eli marjatuomipihlajan marja.

– Pikkuhiljaa sekin saa jalansijaa. Marjat ovat hyvänmakuisia ja terveellisiä. Toivottavasti saskatoonistakin tulisi meille hyvä marja.

Ukrainalainen Tetiana Huziienko on työskennellyt useita kesiä Annin marjatarhalla Kauhavalla. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Lue seuraavaksi: Helteet tekivät mansikan satokaudesta hankalan – marjat kypsyivät nopeasti, jäivät pieneksi ja poimijoiden urakka oli tavallista kuumempi