1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorten kuljettajien tieliikennekuolemat

18-vuotias mies saa syytteet kolmesta taposta Nokian viime kesän kuolonkolarissa – turmassa kuoli kolme alle 20-vuotiasta nuorta

Poliisi lähetti jutun syyteharkintaan kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena. Syyttäjä lähtee nyt siitä, että kyse oli kolmesta tahallisesta henkirikoksesta.

Kukkia ja kynttilöitä onnettomuuspaikalla Porintiellä Nokialla elokuussa 2020. Kuva: Marko Melto / Yle

Pirkanmaalla Nokialla viime kesänä tapahtuneesta kuolonkolarista on nostettu syytteet. Syyttäjä Pasi Vainio on nostanut 18-vuotiasta miestä vastaan syytteet kolmesta taposta sekä törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kerrotaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelta STT:lle.

Kolmen nuoren hengen vaatinut kolari tapahtui Porintiellä sunnuntain vastaisena yönä 16. elokuuta 2020. Henkilöauto ajautui ulos tieltä ja törmäsi puuhun.

Kolarissa kuoli kaksi vuonna 2002 syntynyttä tyttöä ja vuonna 2003 syntynyt poika. Lisäksi vuonna 2002 syntynyt, tapahtuma-aikaan 17-vuotias poika joutui sairaalahoitoon.

Turmasta ainoana hengissä selvinnyttä syytetään nyt muiden autossa olleiden nuorten taposta.

Kun poliisi sai keväällä esitutkinnan valmiiksi, juttu siirtyi syyttäjälle kolmen tapon sijaan kolmena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Syyttäjä päätyi kuitenkin syyteharkinnassa siihen, että kyse oli kolmesta tahallisesta henkirikoksesta. Syytteet nostettiin kesäkuun lopulla.

Syytetty kiistänyt ajaneensa autoa

Syyttäjä Vainio sanoo STT:lle, että syytteet nostettiin turma-auton epäiltyä kuljettajaa vastaan.

Vainion mukaan syytetty on esitutkinnassa kiistänyt epäillyt teot kaikissa muodoissaan. Syytetty on myös kiistänyt ajaneensa autoa kolarin tapahtuessa.

– Tämä (asia) lähtee riitaisena käräjäoikeuteen, Vainio sanoo.

Vainio ei tässä vaiheessa kommentoi syyteratkaisun perusteita. Hän sanoo perustelevansa asiaa käräjäoikeudessa, kun syytteiden sisältö selviää.

Nuoret jakoivat autossa kuva- ja videomateriaalia

Sisä-Suomen poliisi on kertonut, että turma-autossa olleet nuoret jakoivat autossa sosiaalisen median kanavilleen kuva- ja videomateriaalia ennen onnettomuutta.

Poliisi on kertonut saaneensa useilta ihmisiltä sosiaalisen median alustalle ladattuja videoita ja kuvia, joissa näkyy tilanteita muun muassa auton sisältä ajon aikana.

Vainio ei ota kantaa siihen, onko näillä sosiaalisen median materiaaleilla ollut merkitystä syyteratkaisun kannalta.

Miten poikkeuksellista on, että kolarista, jossa oli osallisena yksi ajoneuvo, nostetaan syytteet kolmesta taposta?

– Käsitys on, että ollaan harvinaisessa tilanteessa, Vainio vastaa.

Syyttäjän laatima haastehakemus ja poliisin esitutkintamateriaali tulevat julkiseksi oikeudenkäynnin alussa. Syytteet luetaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa 8. syyskuuta.

Aiheesta lisää:

Useita kuollut nuorten autokolareissa, joissa on neljä samanlaista piirrettä – epäilyt hurjastelusta ja päihteistä yhdistävät tapauksia

Uutta tietoa kolmen nuoren hengen vaatineen kolarin tutkimuksista: hengissä selvinneen epäillään ajaneen autoa turma-hetkellä – selvinnyt kiistää

Tampereen seudun ammattiopisto ja Ylöjärven lukio suruliputtavat kolmen nuoren hengen vaatineen kolarin vuoksi – kolaripaikalle tuotu kukkia ja kynttilöitä

Kolme nuorta kuoli ulosajossa Nokialla – poliisi pyytää tietoja uhrien somepäivityksistä

Kolme nuorta kuoli ulosajossa Nokialla sunnuntaiyönä – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa törkeänä rattijuopumuksena