Hyppää sisältöön

Argentiinassa käyttöön passit ei-binäärisille ihmisille, presidentti: "On muitakin identiteettejä kuin miehen ja naisen ja niitä pitää kunnioittaa"

Argentiina ottaa ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana henkilöllisyystodistuksissaan käyttöön mahdollisuuden, jossa ei-binääriset ihmiset ihmiset voivat valita vaihtoehdon X miehen tai naisen sijaan.

Presidentti Alberto Fernández (kuvassa keskellä), sisäministeri Eduardo de Pedro sekä naisten, sukupuolten ja monimuotoisuuden ministeri Elizabeth Gómez Alcorta asettuivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa valokuvaan ei-binääristen henkilöiden kanssa. Kuva: Maria Eugenia Cerutti / EPA Kuva: Maria Eugenia Cerutti / EPA

Argentiina ottaa henkilökorteissaan ja passeissaan käyttöön mahdollisuuden, jossa ei-binääriset kansalaiset voivat merkitä kolmannen vaihtoehdon miehen tai naisen sijaan. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Ei-binääriseksi kutsutaan ihmistä, jonka sukupuoli-identiteetti ei sovi nainen–mies-jakoon. Hän voi olla esimerkiksi muunsukupuolinen, sukupuoleton tai intersukupuolinen.

– On muitakin identiteettejä kuin miehen ja naisen ja niitä pitää kunnioittaa, presidentti Alberto Fernández sanoi esitellessään uudet asiakirjat. Hän lisäsi, että on tuhat tapaa rakastaa ja olla rakastettu ja olla onnellinen.

Aiemmin Argentiinan henkilöllisyystodistuksissa piti merkitä sukupuoleksi joko mies tai nainen. Nyt sukupuoli-identiteetiksi on mahdollista merkitä X.

Fernándezin mukaan uudistus on askel kohti tulevaisuutta, jossa henkilöllisyystodistukset eivät määritä ihmisen sukupuoli-identiteettiä.

Fernándezin kaudella muitakin uudistuksia

Argentiina on ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka ottaa tällaisen järjestelmän käyttöön. Samalla maa liittyy muun muassa Australian, Kanadan ja Uuden-Seelannin joukkoon, jossa vastaava järjestelmä on jo käytössä.

Keskustavasemmistolainen Fernández nousi Argentiinan presidentiksi vuonna 2019. Hänen presidenttikaudellaan Argentiinassa on toteutettu useita uudistuksia.

Loppuvuodesta 2020 Argentiinaan senaatti hyväksyi maan varakkaimmille suunnatun niin sanotun miljonääriveron. Kertaluontoiseksi tarkoitetulla verolla on kerätty varoja koronapandemian hoitoon.

Niin ikään viime vuoden lopulla maassa laillistettiin abortti. Aiempi abortteja sääntelevä laki on vuodelta 1921, ja abortti oli sallittu vain, jos raskaus vaarantaa naisen hengen tai on saanut alkunsa raiskauksesta.

Lisää uutisia Argentiinasta:

Abortti laillistetaan Argentiinassa – aiemmin raskaudenkeskeytys on sallittu vain harvoissa tapauksissa 30.12.2020

Argentiinan karanteeni maailman pisimpiä, suomalaisia yhä jumissa – suomalaisopiskelija: "Jos asuisin yksin, tulisin hulluksi" 7.7.2020