1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsinki-Vantaan lentoasema

Päihtyneet ja uteliaat tunkeutuvat Helsinki-Vantaan lentokentälle luvatta jopa kuukausittain – poliisilla tutkinnassa parhaillaan useita tapauksia

Pahimmillaan tunkeutuminen lentoaseman alueelle voi johtaa ilmaliikenneonnettomuusvaaraan. Poliisilla on tutkinnassa muutama tapaus, joiden rikosnimikkeitä ovat ilmailurikkomus ja vahingonteko.

Kuvituskuva. Lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä elokuussa 2020. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsinki-Vantaan lentoasemalle yritetään tunkeutua Itä-Uudenmaan poliisin mukaan aitojen läpi tai yli noin kerran kuukaudessa.

Poliisilla on tälläkin hetkellä tutkinnassa muutama tapaus, jossa lentoaseman alueelle on tunkeuduttu luvatta. Rikosnimikkeinä ovat ilmailurikkomus ja vahingonteko.

Esimerkiksi kesäkuun alussa poliisi pidätti miehen, joka tunkeutui Helsinki-Vantaan lentoaseman suljetulle alueelle ajamalla lentoasemaa kiertävän aidan läpi.

Poliisi muistuttaa, että lentoasema on aidattu ja turvavalvottu alue, jonne ei ole asiaa ilman lupaa. Sama koskee myös turvatarkastuspisteitä. Myös niiden ohittaminen ilman asianmukaisia lupia tai saattajia on ehdottomasti kiellettyä.

– Aitojen toiselle puolelle meneminen ilman lupaa on rikos, josta määrätään päiväsakkoja, sanoo lentoaseman vastuukomisario Harri Vihola Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Vihola muistuttaa, että tunkeutuja ei vaaranna pelkästään omaa turvallisuuttaan vaan myös lentomatkustajien turvallisuuden.

Viholan mukaan normaali päiväsakkojen määrä on 16, mutta tapausten luonteen mukaan sakkoja voidaan määrätä 12–30 päiväsakkoa.

Taustalla uteliaisuus ja päihteet

Tapauksia on hyvin erilaisia: osa tunkeutujista yrittää ajaa aitojen läpi, osa rikkoo aitaa ja yrittää ryömiä sisäpuolelle aukon läpi, osa taas yrittää kiivetä aidan yli.

Lentoaseman turvallisuutta valvovat Finnavia, tulli, rajavartiolaitos sekä poliisi. Poliisi saa nopeasti tiedon kaikista tapauksista.

Poliisin mukaan taustalla ovat yleensä päihteet ja uteliaisuus.

Pahimmillaan tunkeutuminen voi johtaa ilmaliikenneonnettomuusvaaraan ja aiheuttaa poikkeustoimenpiteitä, jotka sitovat eri viranomaisia pitkiksikin ajoiksi.

– Pahimmillaan joudutaan viivästyttämään koneiden nousua tai laskua, mikä voi aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita, Vihola sanoo.

Mahdolliset viivästykset lennoissa saattavat aiheuttaa mittavan korvausvastuun tunkeutujalle.

Lue myös:

Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaan lentokentällä: drooni lensi läheltä lentokoneen siipeä 400 metrin korkeudessa