Hyppää sisältöön

Saksa ja Yhdysvallat sopuun Nord Stream 2 -kaasuputkesta – Saksan Venäjälle esittämiä varoituksia pidetään epäuskottavina

Yhdysvallat ja Saksa sopivat, että ne vastaavat kaikkiin Venäjän mahdollisiin yrityksiin käyttää Nord Stream 2 -kaasuputkea poliittisena aseena. Pakotteiden kohdistaminen Venäjän energiantuontiin haittaisi Saksaa itseään, arvioi tutkimusjohtaja.

Nord Stream 2 -kaasuputkea rakennettiin Lubminissa Saksassa maaliskuussa 2019. Kuva: Tobias Schwarz / AFP

Saksa ja Yhdysvallat ilmoittivat keskiviikkona, että ne ovat päässeet sopuun pitkäaikaisessa kiistassaan, joka koski venäläistä Nord Stream 2 -maakaasuputkea.

Sovun myötä Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan kulkeva kaasuputki voidaan rakentaa valmiiksi ilman, että Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Venäjälle.

Maiden välisen sopimuksen tavoitteena on lievittää pelkoa siitä, että Euroopan riippuvaisuus venäläisestä energiasta kasvaa. Arvostelijoiden mukaan sopimus ei kuitenkaan ole riittävä.

Tutkimusjohtaja Tomas Jermalavičius Kansainvälisestä turvallisuus- ja puolustuskeskuksesta näkee sopimuksessa silti merkittävän viestin.

– Mielestäni tämä on yksi ainoista kerroista, kun Saksa on avoimesti tunnustanut, että kaasuputkihankkeeseen liittyy merkittäviä geopoliittisia turvallisuushaasteita, Jermalavičius sanoo Ylelle.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Nyt tehdyn sopimuksen mukaan Yhdysvallat ja Saksa sitoutuvat vastaamaan kaikkiin Venäjän mahdollisiin yrityksiin käyttää Nord Stream 2 -kaasuputkea poliittisena aseena.

Saksa ja Yhdysvallat sanoivat yhteisessä tiedotteessaan, että ne asettavat tarvittaessa pakotteita ja käyttävät muita keinoja laittaakseen Venäjän vastuuseen, jos se yrittää käyttää energiaa aseena tai maa ryhtyy uusin vahingollisiin toimiin Ukrainaa kohtaan.

Tiedotteessa ei määritelty, millaiset Venäjän teot tarkalleen ottaen johtaisivat vastatoimiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että Venäjä on vakuuttanut hänelle, ettei se käytä kaasuputkea aseena. Merkel lisäsi toivovansa, että Venäjään kohdistuvia pakotteita ei tarvita.

Venäjän Saksan suurlähettiläs Sergei Nechaev väitti torstaina uutistoimisto Tassin mukaan, että Moskova ei ole koskaan käyttänyt energiaa aseena tai painostuskeinona.

Nechaev lisäsi, että Saksan ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen viestintätyyliä ei voi hyväksyä. Hänen mukaansa Venäjä ei ole maa, jolle voi asettaa uhkavaatimuksia.

Tutkijat: vastatoimet hankalia

Ylen haastattelematasiantuntijat eivät näe puheita Saksan mahdollisista vastatoimista uskottavina.

Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäisen naapuruston ja Venäjän ohjelmajohtaja Arkady Moshesin mukaan energiaviennistä riippuvaisen Venäjän maineen etu, että se pitää kaasuvirrat tasaisena.

Saksan ja EU:n energiansaannin sijaan haavoittuvaisimmassa asemassa on Moshesin mukaan Ukraina.

– Venäjä on ollut pakotteiden alaisena vuoden 2014 Krimin miehityksestä saakka. Onko tämä vaikuttanut sen toimintaan? Ei, Moshes sanoo.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitivät tiedotustilaisuuden Valkoisessa talossa Yhdysvalloissa 15. heinäkuuta 2021. Johtajat keskustelivat aiemmin muun muassa Nord Stream 2 -kaasuputkesta. Kuva: Alex Edelman / EPA

Nord Stream -kaasuputkilla Saksa osaltaan "lukitsee" energiariippuvuuden Venäjään, mikä myös rajoittaa toimenpidemahdollisuuksia, Jermalavičiusarvioi.

– Saksalle pakotteiden kohdistaminen Venäjän energiantuontiin olisi kuin ampuisi itseään jalkaan. EU:lla ei ole tällä hetkellä tarpeeksi vaihtoehtoisia energiaresursseja, Jermalavičius sanoo.

Yhdysvallat ja Saksa lupasivat tukea Ukrainalle

Yhdysvallat ja Saksa sopivat myös tukevansa Ukrainaa ja Puolaa, joiden alueet uusi kaasuputki ohittaa ja jotka ovat huolestuneita Venäjän tarkoitusperistä.

Saksa pyrkii jatkossa edistämään Venäjän ja Ukrainan välisen kaasunkuljetussopimuksen jatkamista 10 vuodella. Maiden sopimus kaasukuljetuksista päättyy vuonna 2024.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ukraina menettäisi noin kolme miljardia dollaria vuodessa kaasunkuljetusmaksuja, jos sopimusta ei jatketa.

Uutistoimisto AP:n mukaan Saksa on luvannut korvata Ukrainalle vuoteen 2024 asti kaasunkuljetusmaksut, jotka se menettää Nord Stream 2:n takia.

Asiantuntijat ovat varovaisia arvioimaan kaasunkuljetussopimuksen jatkon kohtaloa. Paljon riippuu siitä, kuinka runsaasti Euroopassa kulutetaan maakaasua.

Jermalavičiuksen mukaan vanhojen kaasuputkien ylläpito voisi käydä vajaakäytössä joka tapauksessa kohtuuttoman kalliiksi Ukrainalle.

Moshes huomauttaa, että tehdyt lupaukset eivät ole laillisesti sitovia sopimuksia Saksan ja Ukrainan välillä. Saksa voi yrittää keksiä ratkaisuja Ukrainan tilanteeseen, mutta se ei joudu maksamaan epäonnistumisesta.

Saksa ja Yhdysvallat perustavat sopimuksensa myötä uuden miljardin dollarin vihreän rahaston, jonka avulla on tarkoitus parantaa Ukrainan energiaomavaraisuutta. Saksan on määrä maksaa rahastoon vähintään 175 miljoonaa dollaria.

Katukyltti ohjasi liikennettä Nord Stream 2 -kaasuputken rantautumispaikalle Lubminissa Saksassa syyskuussa 2020. Kuva: Odd Andersen / AFP

Yhdysvallat haluaa keskittyä Kiinaan

Nord Stream 2 -projekti on aiheuttanut merkittävän ulkopoliittisen ongelman Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinnolle.

Demokraatit sekä republikaanit katsovat, että kaasuputki lisää Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa.

Kaasuputki on kuitenkin jo lähes valmis ja Yhdysvallat haluaa elvyttää suhteitaan Saksaan, jotka kärsivät edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella.

Biden selkeästi ajattelee, että kahdenväliset suhteet sekä Saksaan että EU:hun ovat tärkeitä, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen johtaja Iikka Korhonen.

– Tämä [kaasuputki]asia on vain ratkaistava tavalla tai toisella, jotta päästään hoitamaan tärkeämpiä asioita, kuten Kiinaa, Korhonen sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Moshes katsoo, että kaasuputki olisi valmistunut, vaikka sopimusta Yhdysvaltojen ja Saksan välille ei olisikaan syntynyt. Hänen mielestään nyt on kiinnostavaa nähdä, miten sopimus vaikuttaa Yhdysvaltojen Venäjän-politiikkaan.

– Bidenin kärsimä mainehaitta sopimuksesta lisää sisäpoliittista painetta toimia, mikäli Venäjä menee Ukrainan suhteen pidemmälle, Moshes sanoo.

Kaasuputkea vastustetaan yhä useissa maissa

Ukraina ja Puola ovat jo ilmaisseet olevansa tyytymättömiä päätökseen sallia putken rakentaminen. Niiden mielestä pyrkimykset vähentää Venäjän aiheuttamaa uhkaa eivät ole riittäviä.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ja Puolan ulkoministeri Zbigniew Rau sanoivat yhteisessä tiedotteessaan, että Nord Stream 2 aiheuttaa Ukrainalle ja Keski-Euroopalle poliittisen, sotilaallisen ja energiaan liittyvän uhkan.

Ulkoministerit katsovat, että uusi kaasuputki lisää Venäjän mahdollisuuksia epävakauttaa Euroopan turvallisuustilannetta sekä aiheuttaa hajaannusta sotilasliitto Naton ja Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä.

Kuleba ja Rau ilmoittivat aikovansa työskennellä yhdessä vastustaakseen Nord Stream 2 -putkea.

Saksassa vihreän puolueen merkittävät jäsenet kutsuivat Saksan ja Yhdysvaltain välistä sopimusta katkeraksi takaiskuksi ilmaston suojelulle, joka hyödyttää Venäjää ja heikentää Ukrainaa.

Mitä ajattelet Keski-Euroopan energiatoimituksista ja niiden vaikutuksista suurvaltojen ja Euroopan suhteisiin? Voit keskustella aiheesta perjantaihin klo 23 saakka.

Lue lisää:

Yhdysvallat uhkaa pakotteilla Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen osallistuvia – kehottaa irtautumaan hankkeesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää Nord Stream 2-kaasuputkihanketta "huonona diilinä" Euroopalle

Nord Stream 2 -kaasuputken loppukiristä tuli jännitysnäytelmä – pakotevaatimuksista huolimatta työ Itämerellä jatkuu