1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

THL:n Salminen: Epidemiatilanteen luokitteluun uusi mittaristo lähikuukausina: "Sairaalatapausten osuus merkitsevänä tekijänä nousee"

Sosiaali- ja terveysministeriön johdolla Suomen epidemialuokitteluun ollaan tekemässä muutoksia vielä lähikuukausien aikana.

:THL:n johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa Helsingissä kesäkuussa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoo, että Suomen epidemialuokitteluun on tulossa muutoksia.

Salminen sanoi torstaina Radio Suomen päivän haastattelussa, että epidemialuokittelua on tarkoitus muuttaa vielä lähikuukausina.

Salmisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön johdolla suunnitellaan uutta mittaristoa, joka kuvaisi tautitilannetta nykyistä paremmin. Erityisesti nykyistä tartuntamäärien painotusta on kritisoitu, kun tartuntamäärät ovat nousseet ilman, että tilanne sairaaloissa on päässyt pahaksi.

Viimeksi keskiviikkona Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi, että pelkkä tartuntojen seuraaminen ei kerro koko epidemian tilannetta.

– Ilman muuta sairaalakuormitus ja sairaalatapausten osuus mittarin merkitsevänä tekijänä nousee yhä korkeammalle sen sijaan, että katsottaisiin pelkästään ilmaantuvuuslukuja, Salminen toteaa.

Salmisen mukaan paraneva rokotuskattavuus ja sairaaloiden tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä, vaikka tartuntatapausten määrä on ollut kovassa kasvussa. Pelkästään ärhäkästi leviävää deltamuunnosta hänen mukaansa ei uusista tartunnoista voi syyttää, koska sama trendi on ollut voimissaan ympäri Eurooppaa.

– Kyse on myös siitä, että yhteiskunnat ovat avautuneet ja rajoituksia ei ole enää noudatettu yhtä hyvin, vaikka niitä olisikin. Kesäaikana ihmiset ovat paljon kontaktissa toisiinsa, että se selittää yhtä paljon tautitapausten lisääntymistä kuin se, että meillä on uusi variantti, Salminen sanoo.

Lue lisää:

THL ja STM: Uusien tartuntojen määrä on nelinkertaistunut kesäkuusta – tehohoidon kuormitus on pysynyt yhä alhaisena ja kuolemia ei ole kirjattu viikkoon

Koronatartunnat lisääntyvät, mutta sairaalahoidossa olevien määrä ei kasva samassa suhteessa – HUSin Lehtonen: "Pelkkien tartuntojen laskeminen ei kuvaa tilannetta"