Hyppää sisältöön

Etelä-Savon viljapellot nääntyvät kuumuudessa ja veden puutteessa, asiantuntija: "Hyvän sadon odotukset jo menneet"

Sään ääri-ilmiöiden yleistyessä viljelijöiden pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota pellon kuntoon. Syksyn viljasato on jäämässä kymmenyksen tavallista pienemmäksi.

Syysviljat ovat pärjänneet helteissä kevätviljoja paremmin. Kuvituskuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Etelä-Savon viljasato on jäämässä tänä vuonna tavallista kehnommaksi kuumuuden ja kuivuuden vuoksi. Pro Agria Etelä-Savosta arvioidaan, että hyvän sadon odotukset ovat jo menneet.

– Kuivuus on ollut liian pitkä, ja ne sateet, mitä on ollut, ovat olleet hyvin alueellisia, sanoo Pro Agrian asiantuntija Timo Piispa.

Arvio on, että viljasato jää maakunnan alueella suunnilleen kymmenyksen tavallista pienemmäksi. Tilanne on vastaavankaltainen suurimmassa osassa maata.

– Autolla kun ajaa ja peltoja katselee, niin siellä alkaa pakkotuleentumista näkyä. Kuivimmat osat ovat jo vaalenneet, Piispa sanoo.

Syysvehnä ja ruis viljeltiin jo syksyllä, ja niiden osalta odotukset ovat kevätviljoja paremmat.

– Myös esimerkiksi kuminan tilanne näyttää ihan hyvältä ainakin kevätviljoihin verrattuna. Kuminahan on monivuotinen, syväjuurinen kasvi, Piispa sanoo.

Sateet voisivat vielä tuoda pientä helpotusta tilanteeseen, mutta niiden pitäisi olla tasaisia ja pitkäkestoisia. Rajuna kertarysäyksenä sade saisi lähinnä pellot lakoamaan.

Piispa sanoo, että säiden ääri-ilmiöiden yleistyessä ja kärjistyessä viljelijöiden pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota peltojen kunnossapitoon, kuten ojitukseen.

Tärkeimpien lajikkeiden osalta viljan puinnit alkavat näillä näkymin suunnilleen elokuun toisella viikolla, jolloin aletaan puida ruista.