1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinilevät vähenivät, kun vedet viilenivät ja sekoittuivat

Sinilevähavaintoja on tehty selvästi vähemmän viime päivinä, kun pintavedet ovat viilentyneet ja tuulet sekoittaneet leväkasvustoja. Pohjalaismaakuntien alueella on tehty sinilevähavaintoja Kokkolassa, Vöyrillä, Maalahdessa, Evijärvellä ja Ähtärissä.

Sinilevää sisältävässä vedessä uimista kannattaa välttää, eikä sitä voi käyttää esimerkiksi pesu- tai saunavetenä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Viileät ja tuuliset säät ovat edesauttaneet sinilevän vähentymistä. Pohjanmaan rannikolla Vaasassa ja Raippaluodossa ei ole tehty viime päivinä lainkaan sinilevähavaintoja. Kokkolan, Vöyrin ja Maalahden edustalla on tehty vähäisiä havaintoja.

Sisäjärvistä havaintoja sinilevästä on ilmoitettu Evijärveltä ja Ähtärinjärveltä.

Kansalaishavainnot ovat viileän sään aikana vähentyneet huomattavasti. Aiempina viikkoina havaintoja oli useita eri puolilla pohjalaismaakuntia. Esimerkiksi Kuortaneenjärveltä ei ole enää ilmoitettu havaittua sinilevää.

Tuulen takia sinilevä voi olla sekoittuneena vesimassaan, jolloin sen havaitseminen voi olla vaikeampaa. Toki myös meriveden pintalämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan laskeneet voimakkaasti.

Viranomaishavainnot vesien pintalämpötiloista kuluneella viikolla olivat Närpiön Hinjärvellä 16 astetta ja Lappajärven Halkosaaressa 19 astetta. Kansalaishavainnon mukaan Kokkolan rannikolla pintavedenlämpötila oli kuluneella viikolla 18 astetta.

Sinilevähavaintoja voi ilmoittaa suoraan Järvi-meriwikin verkkosivuille tai leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Aiheesta aiemmin: Pohjalaismaakunnissa jo jonkin verran sinilevähavaintoja, helle ja lämmenneet vedet kiihdyttäneet kasvua