1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Viilentynyt sää käänsi sinilevähavainnot laskuun Etelä-Savossa – viikonloppuna lämpenevä sää voi muuttaa tilannetta

Etelä-Savon Ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan, että todennäköisyys uusien sinileväesiintymien muodostumiselle kasvaa, mikäli tuulet pysyvät maltillisina ja pintavesien lämpötila nousee uusien helteiden myötä.

Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Sinilevähavainnot ovat kääntyneet laskuun Etelä-Savossa.

Etelä-Savon Ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan, että viikonvaihteessa maakunnan yli kulkenut Riikka-rajuilma ja navakoituneet tuulet ovat sekoittaneet ja hajottaneet leväesiintymät vesipatsaaseen. Samalla leväkukinnoille alttiissa paikoissa veden vaihtumista on edesautettu.

Viime viikolla poikkeuksellisen helteinen sää jatkui kuitenkin yhä, mikä on suotuisaa sinileväkukintojen muodostumiselle. Havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää kirjattiin viime viikolla esimerkiksi Pieksämäen Pieksäjärveltä ja Vangasjärveltä, Rantasalmen Pieneltä Raudanvedeltä sekä Mäntyharjun Pyhäveden Haapaselältä.

Tämän hetken ennusteen mukaan tuulet pysyvät Etelä-Savossa navakoina ja lämpötilat kohtuullisina vielä muutaman päivän ajan. Uusi korkeapaine on kuitenkin vahvistumassa Suomen ylle viikonloppuna, minkä seurauksena sää jälleen lämpenee.

Myös pintavesien lämpötilat ovat tällä viikolla laskeneet niin Etelä-Savossa kuin muuallakin Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen SYKE suorittamassa pintavesien lämpötilaseurannassa Haukivuoren Kyyvedellä on mitattu tänään pintaveden lämpötilaksi 20,4 °C ja Oravin Haukivedellä Savonlinnassa vastaavasti 20,0 °C.

Lämpötilat ovat näillä havaintopaikoilla vajaan asteen pitkän aikavälin keskiarvoa korkeampia, siinä missä lähiviikkojen hellejakson aikana pintavedet ovat monin paikoin olleet jopa 4–7 astetta normaalia lämpimämpiä.