1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjamessut

Pieni kylä nousi viikonlopuksi kirjallisuuden keskiöön – kummisedäksi lupautui suomalainen jalkapallolegenda

Pienen paikkakunnan kirjamessuilla Kouvolan Myllykoskella pääsee puhumaan kirjoista kirjailijoiden kanssa kiireettömästi. Kesäisten kirjamessujen ohjelmassa on mukana myös jokiristeilyjä.

Kymi Libri -kirjamessut on tehty kiireettömistä kohtaamisista
Kymi Libri -kirjamessut on tehty kiireettömistä kohtaamisista

Jalkapallolegenda Atik Ismailille kirjallisuus merkitsee paljon, muun muassa sen tarjoaman sivistyksen vuoksi.

– Kaikki meiltä voidaan viedä: vaimot, miehet, ketä ikinä tahansa, autot, omaisuus, mutta sivistystä ei vie kukaan. Näin sanoi kerran Hannu Taanila, kertoo Ismail.

Kirjallisuus on ollut aina mukana Ismailin elämässä.

– Pienenä poikana luin kirjaa Helsingin olympialaisista vuodelta 1952, Korkeajännitystä, Tarzaneja ja Viisikkoa.

Koulussa hän luki pakollisen Havukka-ahon ajattelijan, mutta vanhempana alkoivat kolahtaa runot, novellit ja tietokirjat. Runoja ja tietokirjoja Ismail on kirjoittanut itsekin. Hän odottaa tapahtumalta kiinnostavia puheenvuoroja muun muassa tietokirjailijoilta.

– Tämän päivän elämä on aika paljon poliittista, yhteiskunnallista myllerrystä.

Tänä vuonna Ismail on Kymi Libri -kirjamessujen kummisetä.

Atik Ismail on suomalainen jalkapallolegenda, joka on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa. Kuva: Antro Valo / Yle

Tänään avautuneet messut tuovat pieneen taajamaan Kouvolan Myllykoskelle parikymmentä näytteilleasettajaa ja noin 150 esiintyjää. Messuvieraita odotetaan vajaa pari tuhatta.

Avajaisissa esiintyi äänikirjanlukijoiden kuoro Vocalibristit. Kuva: Antro Valo / Yle

Luvassa keskusteluja kirjailijoiden kanssa

Myllykosken Wanhan Rautakaupan ympäristössä on kuhinaa seuraavan neljän päivän ajan. Tapahtumahallin seinustojakin koristavat massiiviset kirjapinot.

Kymi Libristä eivät kirjat lopu kesken. Kuva: Antro Valo / Yle

Aamulla avajaisissa Atik Ismail aisti vähän samantapaista tunnelmaa kuin mistä vaikkapa Sodankylän elokuvafestivaalit tunnetaan.

Pienen paikkakunnan kirjamessuilla pääsee tapaamaan kirjailijoita. Heidän kanssaan voi myös lähteä jokiristeilylle tai istahtaa aamiaiselle.

– Haluamme, että kirjailijat ja lukijat pääsevät juttelemaan kirjoista kiireettömästi. Meillä on paljon työpajoja ja paneelikeskusteluja, sanoo ohjelmasuunnittelija Tarja Tornaeus.

Tornaeus ottaa messuohjelmasta esille muun muassa Elina Saksalan ja Eija Ahvon yhteisen esiintymisen. Saksalan tekemä Eija Ahvo – Elämän sain soimaan -elämäkerta ilmestyy Kymi Librissä.

Ohjelmasuunnittelija Tarja Tornaeuksen mukaan tavoitteena on järjestää Suomen leppoisimmat kirjamessut. Kuva: Antro Valo / Yle

Kirjallisuuden lisäksi messuilla on luvassa myös jalkapalloa, sillä Ismailin tähdittämä kirjailijoiden joukkue pelaa hyväntekeväisyysmatsin MYPA Ruutiukkoja vastaan.

Messut ovat suuremmat kuin viimeksi

Kymi Libri -kirjamessut ovat kasvaneet: mukana on kolmannes enemmän esiintyjiä kuin ensimmäisellä kerralla kaksi vuotta sitten. Silti puhutaan pienen piirin tapahtumasta.

Alle kahdellatuhannella kävijällään Kymi Libri on huomattavasti pienempi tapahtuma kuin Helsingin kirjamessut, joilla oli viimeksi lähes 92 000 kävijää, tai Turun kirjamessut, joilla kävijöitä oli viimeksi yli 23 000.

Kymi Libri tuo kirjailijoita ja kirjallisuuden ystäviä Myllykoskelle. Kuva: Antro Valo / Yle

Ohjelmasuunnittelija Tarja Tornaeuksen mukaan Kymi Libri -kirjamessuilla on oma paikkansa keskellä kesää.

– Kirjatapahtumia voi olla ympäri vuoden. Ne painottuvat turhan paljon syksyyn ja kirjojen joulumyyntiin. Kyllähän täällä kirjoja myydään, mutta tämä ei ole sillä tavalla kaupallinen tapahtuma.

Lue lisää: Kirjakauppias perusti vanhainkodin kirjoille, joista ihmiset haluavat eroon – nyt hänellä on valtava halli lattiasta kattoon täynnä kirjoja