1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkavirheet

SDP:n varapuheenjohtaja joutuu oikeuteen – hyväksyi satojen eurojen viisumilaskun, jolle kaupungin mielestä ei ole perusteita

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön mielestä SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm on syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen ja kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (sin.) puolestaan virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Imatralainen Niina Malm on SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustaja. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Kaksi Imatran kaupungin luottamushenkilöä saa syytteet kaupunkia vavisuttaneessa viisumijupakassa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm saa syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (sin.) puolestaan saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö kertoo, että syytteiden tarkempi sisältö tulee julkiseksi aikanaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Viisumi Venäjälle

Tapauksessa on kyse siitä, että Niina Malm on hyväksynyt maksettavaksi viisumilaskun, jolle kaupungin sisäisen tarkastuksen mukaan ei ole perusteita.

Jupakka sai alkunsa Imatran kaupungin tavanomaisessa sisäisessä tarkastuksessa viime keväänä. Tuolloin sisäinen tarkastus teki selvitystä kaupungin luottokorttien käytöstä ja edustuskuluista.

Saarimäki oli huhtikuussa 2021 hankkinut neljän vuoden viisumin Venäjälle, vaikka hän oli jättämässä luottamustoimensa nyt heinäkuun lopussa.

Erkki Saarimäki on ollut Imatran kaupunginvaltuustossa Sininen tulevaisuus -puoleen edustaja. (Arkistokuva) Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Sisäisessä tarkastuksessa todettiin, ettei viisumin maksamiselle kaupungin varoista ole perusteita.

Normaalisti Imatra tekee laajaa yhteistyötä Venäjälle, sillä Imatra on rajakaupunki ja sieltä on matkaa naapurikaupunki Svetogorskiin vain muutama kilometri.

Koronarajoitusten takia Imatra ei kuitenkaan ole voinut tehdä yhteistyötä yli vuoteen, sillä rajan yli ei ole päässyt matkustamaan. Ei myöskään ole näköpiirissä, että tarvetta matkustamiseen olisi tulossa.

Erkki Saarimäki on itse kertonut, että asiassa on tapahtunut väärinkäsitys. Hän oli viisumia tilateessaan pyytänyt laskun itselleen.

Matkatoimisto oli kuitenkin Saarimäen mukaan lähettänyt laskun kaupungille. Viisumista tulleen 419,99 euron laskun hyväksyi valtuuston puheenjohtaja Niina Malm.

Saarimäki on sittemmin maksanut viisumin hinnan kaupungille.

Lue lisää:

Poliisi sai tutkinnan valmiiksi – imatralaisen valtuutetun viisumijupakan käsittely siirtyi syyttäjälle

Poliisi selvittää kahden henkilön toimintaa Imatran viisumijupakassa – epäiltyjä kuulustellaan kesällä

Poliisi aloitti esitutkinnan valtuutetun viisumihankinnasta Imatralla – osti neljän vuoden viisumin kaupungin piikkiin, vaikka on jättämässä luottamustoimensa

Imatran kaupunginhallitus tekee Erkki Saarimäen viisumiasiasta tutkintapyynnön poliisille – asia ratkesi tiukan äänestyksen jälkeen

Kaupunki maksoi paikkansa jättävälle valtuutetulle 4 vuoden Venäjän-viisumin Imatralla – totesi nyt, ettei olisi pitänyt

Valtuutettu tilasi viisumin kaupungin piikkiin Imatralla, vaikka jättää luottamustoimensa – hänen mukaansa kyseessä on väärinkäsitys