1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Pirkanmaalla voi aikaistaa koronarokotuksen toista annosta – toistaiseksi se on mahdollista vain harvoissa kunnissa

Jos kunnassa on vapaita rokotusaikoja ja rokotteita, tehosterokotuksen ajankohtaa voidaan aikaistaa niin, että toisen rokotteen saa aikaisintaan kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä.

Tampereella rokotuksia saa muun muassa messu- ja urheilukeskuksessa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pirkanmaalla voidaan antaa koronarokotuksen toinen annos kahdeksan viikon kuluttua ensimmäisestä, jos kunnan rokotetilanne sallii. Näin linjasi Pirkanmaan koronarokotusten koordinaatioryhmä tänään torstaina.

Toistaiseksi aikaistaminen onnistuu vain yksittäisissä kunnissa.

Jotkut Pirkanmaan kunnat ovat ilmoittaneet, että ensimmäiseen rokotukseen tulevien määrät ovat vähentyneet ja rokotteita uhkaa jäädä käyttämättä.

Valtaosassa Pirkanmaan kunnista rokotevälin tiivistäminen ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mahdollista, koska niissä ei ole ylimääräisiä rokotteita tai vapaita aikoja.

Kuntien tilanteissa on eroja, ja rokotetilanne saattaa muuttua nopeastikin. Kunnat tiedottavat asiasta itse ja julkaisevat lähiaikoina omissa kanavissaan tietoa tilanteesta. Kuntien rokotusajanvarauspuhelimet ovat ruuhkautuneet, joten suoria puhelintiedusteluja aikojen siirrosta pitää välttää.

94 prosentilla tartunnan saaneista on puutteellinen rokotussuoja

Pirkanmaan koronatilanne etenee huonompaan suuntaan. Vaikeiden tautien määrä ja sairaalahoidon tarve todennäköisesti lisääntyvät tartuntamäärien kasvaessa.

Tällä hetkellä Suomessa tehohoidossa olevista koronapotilaista yli puolet on alle 50-vuotiaita. Tämä heijastaa osittain nuorempien ikäryhmien puutteellista rokotustilannetta.

Koordinaatioryhmä muistuttaa, että kaikkien 16 vuotta täyttäneiden, jotka eivät vielä ole saaneet ensimmäistä rokotustaan, kannattaa pikimmiten varata aika. Myös 12–15-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotukset ovat käynnissä.

– Tällä hetkellä noin 94 prosentilla Pirkanmaalla tartunnan saaneista on puutteellinen rokotussuoja. Tämä korostaa rokotuksen merkitystä. Reilu puolet nuorista aikuisista on ottanut ensimmäisen rokotuksen, ja kannustan lämpimästi loppujakin hakemaan rokotuksen mahdollisimman pian, sanoo TAYSin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen tiedotteessa.

– Rokote turvaa sekä rokotettavaa että hänen lähipiiriään. Tällä hetkellä keskustellaan paljon koronan pitkäaikaishaitoista. Rokote suojaa myös niiltä, sillä pitkäaikaishaittoja ei tule, jos tautiin ei sairastu.

Lue myös:

TAYSin tautijäljitys ruuhkautui: Pirkanmaalla 40 uutta koronatartuntaa – pitkä lista altistumispaikkoja

Nokialla ja Tampereella voi päästä koronarokotukseen ilman ajanvarausta – Kangasalla ja Pälkäneellä rokotusta joutuu odottamaan