1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pohjois-Karjala siirtyi kiihtymisvaiheeseen – jopa 60 prosenttia sairastuneista alle 30-vuotiaita

Tartunnoissa näkyvät nyt muun muassa juhannuksen festarit. Myös maakunnan altistumispaikkojen lista kasvaa päivittäin. Nyt sairastuvat nuoret aikuiset.

Pohjoiskarjalaiset käyvät yhä aktiivisesti koronatestauksessa. Osa maakunnan tartunnoista on todettu ulkopaikkakuntalaisilla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Koronapandemian neljäs aalto on nyt saavuttanut Pohjois-Karjalan, kertoi alueellinen koronanyrkki torstaina.

Viime viikolla uusien tartuntojen määrä jatkoi kasvuaan. Tartuntoja todettiin maakunnassa 45, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 38. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 27. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on 376 henkilöä.

Tartuntoja on todettu Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa. Tartunnoista viisi oli peräisin ulkomailta. Jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista ei todettu viikon aikana. 12 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kolmen tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

– Meillä on päivä päivältä enemmän positiivisia tapauksia. Tapausmäärät ovat kääntyneet vahvaan nousuun alkuviikosta, ja ilmaantuvuus on meidän tilastomme mukaan jo 52:n tienoilla, kertoo Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Nuoret sairastuvat nyt Pohjois-Karjalassakin

Jopa 60 prosenttia sairastuneista on alle 30-vuotiaita. Noin kolmasosa on 10–19-vuotiaita.

– Juhannuksen kokoontumiset esimerkiksi Himoksella ja Tahkolla näkyvät meilläkin, Kaipiainen toteaa.

Altistumispaikkojen lista kasvaa päivittäin. Uusia paikkoja tulee ympäri maakuntaa, ja karanteenissa olevian määrä kasvaa. Kaipiaisen mukaan kaikesta näkee, että ihmisten käyttäytyminen on vapautunut.

– Jokaisella meillä on vastuu epidemian taltuttamisesta. Toivomme, että epidemiatilanne otettaisiin huomioon omassa käytöksessä tehostamalla turvatoimia, Kaipiainen vetoaa.

Myös nuorten rokotusaktiivisuuteen Kaipiainen toivoo piristystä. Rokotukset etenevät maakunnassa hyvää vauhtia, joskin heinäkuussa annetaan enimmäkseen kakkosrokotteita.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.