1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakentaminen

Vaasan valtuutetut sinetöivät Wasa Stationin kohtalon – soraääniäkin kuullaan ja mahdollisesti esitys jättämisestä pöydälle

Wasa Station aiheuttaa valtuutetuille säpinää keskellä lomakautta. Maanantaina kokoontuu ylimääräinen valtuusto päättämään yli 50 miljoonan euron takauksesta. Kaupungin pitäisi rakentaa Wasa Stationin monitoimikortteliin musiikkitalo.

Havainnekuva Wasa Stationista. Kuva: Arosuo Arkkitehdit Oy.

Pitkään valmisteltu Vaasan jättihanke Wasa Station saa sinettinsä ensi viikolla. Vanha valtuusto saa vielä viime töikseen tehdä historiallisen päätöksen.

Vaasan kaupunginvaltuusto kokoontuu maanantaina ylimääräiseen kokoukseen päättämään musiikkitalolle perustettavasta kiinteistöyhtiöstä ja 52 miljoonan euron lainantakauksesta. Vaikka musiikkitalo on vain osa Wasa Stationin valtavaa kompleksia, päätös on silti oleellinen koko korttelin rakentumisen kannalta.

Siitä nytkähtävat vuosien – oikeastaan jopa vuosikymmenien – suunnitelmat kohti toteutusvaihetta.

– Aikamoinen grande finale valtuustolle, sanoo valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand (rkp.).

Ei ole lyöty nyrkkiä pöytään

Valtuustoryhmät ovat kokoustaneet jo tällä viikolla ja ainakin suurimmat valtuustoryhmät RKP ja SDP tuntuvat suhtautuvan hankkeeseen myönteisesti.

Myös perussuomalaisten valtuustoryhmä näyttää vihreää valoa.

– Kukaan ei ole lyönyt nyrkkiä pöytään ja sanonut ei, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Vahtera.

Vahtera toivoo ainakin henkilökohtaisesti, että rakentamaan jo päästäisiin. Raha-asiat toki ovat herättäneet huolta: pysytäänkö budjetin raameissa ja millaiset kustannukset lopulta ovat.

– Tottakai kun puhutaan 52 miljoonasta eurosta, se pistää mietityttämään, mutta kristallipalloa meillä ei ole. Tämä on ajateltava niin, että tämä on aikamoinen maamerkki ja isointa mitä täällä on pitkään aikaan tehty. Saataisiin yksi kalleimmista tonteista, mikä tällä hetkellä on väärässä käytössä ja päästäisin rakentamaan. Ei sen voi loputtomiin antaa maata tuolla ja jossitella, miettii Vahtera.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pirjo Andrejeff sanoo myös, että ryhmä on hankkeen takana, vaikka huoli on heilläkin rahasta.

– Mitä se oikeasti tulee maksamaan ja mitkä ne käyttökustannukset oikeasti tulevat olemaan. Sekin puhutti, että kun liikuntahalli ei tule kaupungin omistukseen, vaan kaupunki vuokraa sitä. Kun sitä saavat koulut käyttää, tuleeko se kouluille kohtuuttoman kalliiksi, miettii Andrejeff.

Sittenkin seuraavalle valtuustolle?

Yllättäen soraäänet tulevat kokoomuksen riveistä. Kokoomuksen valtuutettu Kai Luoma on suhtautunut hankkeeseen koko matkan kriittisesti.

Nyt hän siirtäisi päätöksen uudelle valtuustolle. On todennäköistä, että hän esittää maanantaina asian jättämistä pöydälle.

– En näe ongelmana, että uusi valtuusto päättäisi lainantakauksesta. Ainakaan esityslistalla ei ollut selvillä YIT:n kaupallisten edellytysten toteutumista. On kohtuullista, että uusi valtuusto päättää lainatakauksista sitten, kun tiedetään, että kaupalliset edellytykset ovat toteutuneet, perustelee Luoma.

YIT:n kanssa on sovittu, että hankkeen toteutuminen riippuu myös tiettyjen ehtojen täyttymisestä. Niiden mukaan tietty määrä tiloista tulisi olla vuokrattuna ennen kuin rakentaminen alkaa.

Lisäksi rakentamiskustannukset ovat juuri tänä kesänä nousseet.

– Jos tässä kustannukset vielä nousevat, niin valtuuston pitäisi tietää, mitä summaa lähdetään takaamaan.

Hän arvelee, että saattaa saada tukea kokoomuksen valtuustoryhmästä.

– Ryhmäkokouksessa oli kahta eri kantaa, Luoma kertoo.

Oikea valtuusto päättämään

Vaasan suurimman valtuustoryhmän RKP:n rivit pitänevät maanantain kokouksessa. Valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand on tunnetusti kehittämishankkeiden puhemies.

Nyt hän muistuttaa, että hanketta on valmisteltu jo parinkymmenen vuoden ajan, joten olisi jo aika viedä se maaliin.

– Tämä tulee olemaan valtava piristysruiske Vaasan seudulle. 200 miljoonan euron investointi kaupungin keskustaan. Länsirannikon hieno maamerkki ja työllistävät vaikutukset tulevat olemaan valtavia, listaa Strand.

– Täytyy muistaa, että on tulossa myös valtava määrä yksityistä rahaa.

Strand arvelee, että asia menee läpi maanantain kokouksessa, vaikka keskustelua käydään ja soraääniäkin kuuluu. Hän ei lähtisi enää pitkittämään päätöksentekoa seuraavalle valtuustolle.

– Kyllä se valtuusto, joka viimeiset neljä vuotta on tehnyt tämän kanssa työtä, on oikea päättämään. Tulevallekin valtuustolle ja etenkin hallitukselle jää vielä operatiivista työtä ja sitä ei tarvi pelätä, etteikö saisi olla vielä mukana tässä. Mielestäni tämä menee oikein, perustelee Strand.

Parinkymmenen vuoden historia

Wasa Station on vanhan linja-autoaseman paikalle suunniteltu monitoimikortteli ja tapahtumakeskus, johon kuuluvat kaupungin rahoittama ja ylläpitämä musiikkitalo sekä rakennusyhtiö YIT:n vastuulle kuuluvat urheilu- ja monitoimitilat, hotelli, asunnot sekä liiketilat.

Kaupungin vastuulle tulee myös rakentaa paikalle kunnallistekniikkaa, tämän hetkisen arvion mukaan 3 miljoonan euron edestä. Kaupunki on saanut musiikkitalon rakentamiseen tukea myös opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Sekä musiikkitaloa että koko Wasa Station hanketta on suunniteltu pitkään. Ensimmäisen kerran musiikkitalosta on päätetty jo parikymmentä vuotta sitten, mutta nykymuodossaan Wasa Station -hanke käynnistyi 2013.

Ihan tarkkaan valtuutetut eivät tiedä vielä maanantaista päätösesitystä, sillä kaupunginhallitus kokoontuu vasta maanantaina tekemään varsinaisen esityksen valtuustolle.

Kaupunginjohtajan esitys sisältää kuitenkin musiikkitaloyhtiön ja lainantakauksen lisäksi myös pysäköintiyhtiön perustamisen ja muun muassa yhteistyösopimusluonnoksen Visit Vaasan kanssa. Ajatuksena on, että Visit Vaasa voisi pyörittää musiikkitalon operatiivista toimintaa.

Lue myös: Wasa Stationin rakentamisen piti alkaa vuosia sitten – ennen kesää pitäisi tapahtua jotain

Vaasan valtuusto tekee heinäkuun lopussa lopullisen päätöksen Wasa Stationin rakentamisesta