1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

"Kyllä hellepäivien lukumäärä voi vielä nousta aika poikkeukselliseksi" – meteorologi ennustaa Etelä-Savoon helleputken paluuta ja jatkoa kuivuudelle

Lämpötila kääntyy perjantain jälkeen nousuun ja alkuviikosta ollaan jälleen 30 asteen tuntumassa. Maasto jatkaa kuivumista.

Aurinkorasvalle on käyttöä, kun UV-indeksit ovat korkealla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pienen hengähdystauon tauon jälkeen helteet tekevät lähipäivinä paluun Etelä-Savoon ja suurimpaan osaan maata.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo, että lämpötila kääntyy perjantain jälkeen nousuun ja jo sunnuntaina voi olla hellelukemia.

Jatkuuko siis kuluvaa viikkoa edeltänyt armoton helleputki? Siltä näyttää, ainakin niin pitkälle kuin kohtalaisella luotettavuudella pystytään ennustamaan.

– Suurimmassa osassa maata on hellettä tulossa viikonlopun jälkeen, ja alkuviikosta Etelä-Savossakin päästään ainakin 28 asteen lukemiin. Keskiviikosta alkaen ennuste käy huomattavasti epävarmemmaksi, mutta senkään jälkeen lämpötiloissa näytä hirvittävää pudotusta olevan tulossa.

Sinisalon mukaan tänään perjantaina voi Etelä-Savossa tulla pieniä sadekuuroja, mutta sen jälkeen sateita ei näy ainakaan ennen ensi viikon loppupuoliskoa.

– Voi sanoa, että maasto jatkaa kuivumista, Sinisalo sanoo.

Kesä- heinäkuun helleputki oli ennätyspitkä, eikä vastaavaa ole ollut sen jälkeen tilastoja alettiin pitää 1960-luvun alussa. Sinisalo muistuttaa, että kesäpäiviä on vielä paljon jäljellä.

– Kyllä tämän kesän hellepäivien lukumäärä voi vielä nousta aika poikkeukselliseksi.