1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Ravintolarajoitukset alkavat lauantaina muilla kiihtymisalueilla paitsi Kainuussa – kyse oli vain tunneista, tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla

Kiihtymisvaiheessa ovat Kainuun lisäksi Kymenlaakso, Pirkanmaa, Päijät-Häme, Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Kainuuseen ravintolarajoituksia ei kuitenkaan vielä määrätty.

Ravintolarajoitukset alkavat lauantaina kiihtymisalueilla lukuun ottamatta Kainuuta. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Ravintolarajoitukset eivät tule voimaan Kainuussa. Hallitus sinetöi torstaina kiihtymisalueiden ravintolarajoitukset, mutta THL:n mukaan Kainuun alueellinen työryhmä ei ehtinyt toimittaa tuoretta arviota alueen epidemiatilanteesta ennen päätöksentekoa.

Kainuun soten vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola kertoo olleensa jo viime viikolla yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön ja lauantaina hän esitti arvion, että Kainuu on kiihtymisvaiheessa 22. heinäkuuta.

– Kerroin myös, että 20. heinäkuuta koronanyrkki päättää kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä, jos näin käy. Keskiviikkona 21.7. lähetin asiasta sähköpostiakin. On vaikea ymmärtää, mitä olisi pitänyt tiedottaa enemmän ja mihin suuntaan.

Erola pohtii, voiko syynä olla myös se, että Kainuussa päätös kiihtymisvaiheesta tehtiin virka-ajan ulkopuolella. Esimerkiksi Pirkanmaalla päätös tehtiin saman päivänä kuin Kainuussa, mutta virka-ajan puitteissa.

Koronakoordinaatiotyöryhmän kokouksessa on mukana myös THL:n edustus.

Tiedot vain tunneista kiinni

Kainuun koronakoordinaatiotyöryhmässä istuva THL:n edustaja Dinah Arifulla kertoo, että Kainuun ulkopuolelle jääminen oli kiinni tunneista. Deadline alueiden lausunnoille oli kello 12, ja Kainuussa työryhmä kokoontui vasta kello 16 jälkeen. THL:lle oli lähetetty etukäteen pohjaesitys kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä, mutta virallinen päätös ei ehtinyt ajoissa.

Seuraava hallituksen kokous on jälleen ensi viikon tiistaina, jolloin Kainuun tilanne tullaan huomiomaan. Viivettä tulee muutamia päiviä, mutta se ei tarkoita, etteivät ihmiset voisi itse vaikuttaa siihen, miten käyttäyvät, vaikka virallisia rajoituksia ei vielä olekaan.

Torstaina Erola arvioi, ettei ravintolarajoituksista olisi välttämättä Kainuussa tällä hetkellä merkittävää hyötyä. Kainuussa koronatartunnat on saatu viime aikoina pääosin vapaa-ajan vietossa, eikä yleisötapahtumissa tai ravintoloissa ole todettu laajalti leviäviä tartuntoja.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lisätty 23.7.2021 kello 16:34 vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erolan kommentti ja korjattu otsikkoa.

Lisätty 23.7.2021 kello 16:59 THL:n kommentit tilanteesta ja muutettu otsikkoa.