1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japani

Japanilaiset taiteilijat piirsivät eri maat samurai-animehahmoiksi – Suomea edustaa "Ukkoskaari-Räikkönen"

Taiteilijaryhmä toivoo, että samuraihahmot lisäisivät olympiahenkeä ja kiinnostusta japanilaista kulttuuria kohtaan. Taideprojektissa ei kuitenkaan ole kyse olympialaisten virallisesta markkinoinnista.

Kuvassa näkyy useita eri maita edustavien samurai-hahmojen kasvot. Suomi-samurai "Räikkönen" on keskirivin oikeassa laidassa. Kuva: World Flags

Ryhmä japanilaisia taiteilijoita on suunnitellut kymmeniä animetyylisiä samuraihahmoja, jotka edustavat eri maita. Inspiraatiota hahmoille taiteilijat ovat ammentaneet maiden lipuista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan taiteilijaryhmä toivoo, että samuraihahmojen kautta ihmiset eri puolilla maailmaa innostuisivat olympiahengestä ja japanilaisesta kulttuurista.

– Samurait ovat ainutlaatuisia Japanille. Haluamme kaikkien tuntevan perinteisen japanilaisen kulttuurin, taiteilija Kamaya Yamamoto sanoo BBC:lle.

World Flags -projektissa on piirretty jo yli 80 maan liput samuraihahmoiksi. Mukana ovat muun muassa kaikki Pohjoismaat.

Jokaiselle samuraille on luotu kuvaus tämän ominaisuuksista ja persoonasta. Kuvaukset muistuttavat videopelihahmojen esittelytekstejä.

Suomen samuraille japanilaistaitelijat ovat antaneet nimen Thunder arc (Räikkönen) eli Ukkoskaari-Räikkönen (siirryt toiseen palveluun).

Ukkoskaari-Räikkösen kuvauksen mukaan hahmo on pohjoismaisista veljeksistä nuorin. Hän on fiksu mutta hemmoteltu poika, joka pitää kepposista. Kuva: World Flags
Ukkoskaari-Räikkösen asun värit muistuttavat Suomen lippua. Kuva: World Flags
Ruotsia edustaa vapaamielinen Ingvar. Hänellä on kauniit vaaleat hiukset, joten häntä luullaan toisinaan naiseksi. Siksi Ingvarilla on tapana sanoa "Olen mies!". Kuva: World Flags

Samurait olivat Japanin feodaaliajan eliittisotilaita, joita voi verrata eurooppalaisiin ritareihin.

Heillä oli tiukka bushidoksi kutsuttu kunniakoodisto, jota he noudattivat jokapäiväisessä elämässään. BBC:n mukaan tämä arvojärjestelmä on yhä tärkeä japanilaisessa kulttuurissa.

Justin on World Flags -projektin nuorin samurai. Hän edustaa Yhdysvaltoja. Luonteeltaan hän on viaton ja utelias, lempiruokana hampurilainen. Taistelussa hän on eturintamassa. Kuva: World Flags
Ujo ja ystävällinen Fedor edustaa Venäjää. Kuva: World Flags

Kamaya Yamamoto kertoo, että uutta hahmoa luodessaan hän perehtyy ensin kohdemaan lipun elementteihin, historiaan ja merkitykseen sekä maan kulttuuriin.

Tavoitteena on, että ihmiset oppisivat hahmojen kautta uusia asioita vieraista maista.

Taideprojektin verkkosivun mukaan World Flags ei liity Tokion olympialaisiin, mutta se tukee kisoja epävirallisesti. BBC:n mukaan projektiin osallistuu 15 vapaaehtoista taiteilijaa. He eivät saa työstään rahaa.

Kiinan samurai on Aaron eli Satoshi Liekkilohikäärme. Hän on kamppailulajien mestari ja ylpeämpi kuin kukaan muu. Kuva: World Flags
Intiaa edustaa Khan. Hän tulee usein liian lähelle puhuessaan ja osaa korjata teknisiä laitteita. Aiemmin Khan oli Bollywood-näyttelijä. Kuva: World Flags
Eteläafrikkalainen samurai Mandela rakastaa yllätyksiä kuten suurten timanttien kaivamista. Kuva: World Flags

Tokion olympialaiset alkavat tänään. Koronapandemian takia yleisö ei pääse paikan päälle seuraamaan kisoja.

– Toivottavasti hahmomme tuottaisivat hieman viihdykettä ja helpotusta kaikille, jotka ovat kyllästyneet koronavirustautiin, World Flags -projektiin osallistuva taiteilija Kozo Yamada sanoo BBC:lle.