1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Rokotteen saaminen kotikunnan ulkopuolella on helpottunut: kesäasukas voidaan rokottaa myös mökkikunnassa, jos aikaehto täyttyy

Koronarokotukset annetaan lähtökohtaisesti vain kotikunnassa, ellei toisella paikkakunnalla oleskella kuukausia. Rokotusten välissä muuttava henkilö saa toisen rokoteannoksen uudella kotipaikkakunnallaan, vaikka rokotusväli venyisi.

Monet kunnat edellyttävät vähintään 2–3 kuukauden pysyvää oleskelua paikkakunnalla ennen kuin ulkopaikkakuntalainen rokotetaan. Arkistokuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Koronarokotuksen saaminen kotikunnan ulkopuolella on helpompaa kuin vielä keväällä, mutta vaatii usean kuukauden oleskelun paikkakunnalla.

Jokainen saa koronarokotuksen lähtökohtaisesti omassa kunnassaan. Sosiaali ja terveysministeriön (STM) linjaus johtuu siitä, että rokotteet jaetaan kuntiin asukasmäärien perusteella.

Toisella paikkakunnalla pitkään työn tai muun syyn takia oleskelevan henkilö voi kuitenkin saada koronarokotuksen myös siitä kunnasta, jossa oleskelee.

– Mitään tiettyä aikarajaa oleskelun pituudelle ei ole määritetty, vaan kunnat käyttävät tässä paikallista harkintaa. Ensisijaisesti rokotteiden tulee riittää kunnan omille asukkaille, sanoo asiantuntijalääkäri Anniina Virkku Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tällaisessa tapauksessa kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä kunnan rokotuksista vastaavaan tahoon. Myös muuttajan kannattaa olla ajoissa yhteydessä uuteen kotikuntaansa rokotusajan varaamiseksi.

Ulkopaikkakuntalaisten rokotuksiin tullut lisää joustoa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella edellytetään 2–3 kuukauden pysyvää oleskelua paikkakunnalla ennen kuin toisen kunnan asukkaita rokotetaan. Samaa käytäntöä noudatetaan pääosin muissakin sairaanhoitopiireissä.

– Jos oleskelee esimerkiksi useamman kuukauden mökillä, niin silloin olemme rokotteita tarjonneet. Jos oleskelu on lyhytaikaisempaa, voi rokotuksen käydä ottamassa omassa kotikunnassa, sanoo Päijät-Soten tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen.

Päijät-Soten tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen kertoo, että ulkopaikkakuntalaiset kysyvät mahdollisuutta rokotuksiin hyvin vähän. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hän kertoo, että joustavuutta ulkopaikkakuntalaisten rokotuksiin on tullut ajan myötä hieman lisää, kun rokotteita on paremmin saatavilla.

– Keväällä kunnat pitivät tiukemmin kiinni siitä, että rokotetaan vain oman kunnan asukkaita, koska rokotteita tuli vähemmän. Asiasta on käyty paljon keskustelua myös eri sairaanhoitopiirien kesken, kertoo Kuosmanen.

Kuosmanen myöntää, että valituksiakin tulee kun rokotus toisella paikkakunnalla ei onnistu.

– Ei ehkä päivittäin, mutta kyllä niitä tulee.

Ville Paso jäi kahden kunnan rokotusloukkuun

Lahtelainen Ville Paso oli varannut alkukesästä ajat molemmille rokoteannoksille Lahden kauppakeskus Trion rokotuspisteeseen. Kesä toi kuitenkin mukanaan muuton Helsinkiin ja edessä oli kirjojen ja kotipaikkakunnan muutos.

Ville Paso sai selvitellä pitkään miten toisen koronarokotuksen kanssa menetellään muuttotilanteessa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Pasolla kasvoi huoli siitä, miten toisen rokoteannoksen kanssa pitää menetellä muuttotilanteessa. Hän oli ehtinyt saada ensimmäisen rokotteen Lahdessa. Helsingistä hän ei voinut varata aikaa ennen kuin kotipaikka vaihtuu virallisesti.

Missä hän saa tehosterokotteen? Saako hän samaa valmistetta kuin ensimmäisessä rokotteessa? Miten käy rokotusvälille? Lukuisat yhteydenotot Lahden rokotuksista vastaavaan Päijät-Soteen eivät tuoneet asiaan selvyyttä.

– Selkeää vastausta ei tullut. Kuulin, että Lahdessa ei periaatteessa rokoteta vieraspaikkakuntalaisia, jollaiseksi muuttava henkilö lasketaan, jos kotipaikka ehtii vaihtua. Kovin paljoa ymmärrystä en saanut kyselyilleni.

Pasolle kerrottiin, että siitä ei ole suurta haittaa, vaikka tehosterokotus muuton takia viivästyy.

– Sellainen turha epätietoisuus ja byrokratia tuossa muuttotilanteessa ei ollut kovin mielekästä.

Tällä hetkellä Pason kotipaikkakunta on Helsinki. Hän on saanut sieltä ajan tehosterokotteelle, joka samaa valmistetta kuin ensimmäinenkin.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan klo 23:een asti.

Lue myös:

Opinnot vievät Nooa Kronqvistin ja tuhannet muut toiselle paikkakunnalle koronarokotteiden välissä – 5 kysymystä ja vastausta opiskelijoiden rokottamisesta