Ase-epidemia

Korona-aikana tappava ampuma-aseväkivalta on lisääntynyt rajusti Yhdysvalloissa.

Viime viikonloppuna baseball-ottelussa Washingtonissa syntyi paniikki stadionin ulkopuolella sattuneen ammuskelun vuoksi. (Video: Ben Dietderich)

Tässä ammuskelussa haavoittui kolme ihmistä. Samana viikonloppuna toinen ammuskelu vaati Washingtonissa kuusivuotiaan Nyiah Courtneyn hengen. Tyttö oli 102. henkirikoksen uhri kaupungissa tänä vuonna.

Tänä vuonna Yhdysvalloissa on ammuttu hengiltä jo lähes 11 500 ihmistä. Mikäli tahti jatkuu samana, on ammuttujen määrä vuoden lopussa suurin sitten 1990-luvun alun.

Ampumisen uhreja tilastoivan Gun Violence Archiven mukaan joukkoampumisia on ollut tänä vuonna jo lähemmäs 400, kun niitä koko viime vuonna oli yli 600. Joukkoampuminen tarkoittaa vähintään neljä haavoittunutta tai kuollutta aiheuttanutta ampumista.

Koko viime vuonna Yhdysvalloissa tapettiin ampumalla yli 19 400 ihmistä. Alle 12-vuotiaita lapsia heistä oli 299.

Yksi vuoden 2020 kuolonuhreista oli yksivuotias Davell Gardner. Luoti osui häneen leikkipuistossa New Yorkissa.

Vuonna 2021 ampumisen uhreina on kuollut jo yli 170 alle 11-vuotiasta lasta. Kuolleita 12–17-vuotiaita on yli 700.

Koronapandemian aikana rikosten määrä on muuten ollut laskussa, mutta aseväkivalta ja henkirikokset ovat lisääntyneet. Syyksi tähän on esitetty muun muassa yhteiskunnallista levottomuutta ja aseiden ostamisen yleistymistä.

Opioidien ja muiden huumaavien aineiden käyttö on lisääntynyt Yhdysvalloissa pandemian aikana. Tämä lisää osaltaan aseväkivaltaa, kun rikolliset taistelevat huumekaupan reviireistä ja huumeiden vaikutuksen alaisena oleva saattaa tarttua tavallista herkemmin aseeseen.

Demokraattipresidentti Joe Biden on luvannut vaikeuttaa ampuma-aseiden päätymistä vääriin käsiin ja auttaa paikallisia yhteisöjä väkivallan torjumisessa.

Republikaanien mielestä syynä aseväkivallan lisääntymiseen on demokraattien toimettomuus ja poliisien määrärahojen leikkaaminen sekä levottomuutta lisänneet rasisminvastaiset mielenosoitukset.

Poliitikkojen riidellessä uhreja vaativat ammuskelut keskeyttävät edelleen toistuvasti naapuruston juhlat ja lasten leikit eri puolilla Yhdysvaltoja.

Tekijät

Jussi Nurminen

Lähteet

  • Gun Violence Archive
  • The Washington Post
  • The New York Times
  • CNN
  • Kuvat: AOP, EPA
  • Video: Reuters

Julkaistu 25.7.