1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tartuntataudit

Koronalle tietämättään altistuneet on yhä tärkeää saada selville – tartuntatautilääkäri: "Kaikki sairastuneet eivät halua kaikkia menojaan selvittää"

Julkinen informaatio koronaan sairastuneiden liikkeistä auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja. Kaikki eivät välttämättä halua kertoa liikkeistään, vaikka laki näin edellyttää. Joissain tilanteissa yhteistyöhaluton henkilö voikin syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen.

Julkinen informaatio koronaa mahdollisesti levittäneiden liikkeistä voi auttaa tartuntaketjujen katkaisussa. Koronanäytteenottoa Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa heinäkuussa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Koronatartuntojen viime viikkoina kasvuun kääntyneet määrät näkyvät muun muassa siinä, että uutisointi mahdollisista korona-altistumisista kasvaa samaa vauhtia.

Ilmoille onkin heitetty mielipiteitä siitä, että koronatilanteen uutisoinnin mittariksi pitäisi nykyisessä tilanteessa ottaa sairaalahoidossa olevat potilaat, ei tartuntatilastoja tai mahdollisia altistumisia.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä näkee kuitenkin, että altistumisista informointi julkisesti hyödyttää tartuntaketjujen jäljittämistä.

Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä muistuttaa, että koronavirusta mahdollisesti levittäneen henkilön pitää lain mukaan tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Se on tärkeää, jos näin tavoitetaan mahdollisesti altistuneita kattavammin tai nopeammin ja estetään jatkotartuntoja. Toisaalta on huolehdittava henkilöiden tietosuojan toteutumisesta, Puumalainen toteaa.

Myös Porin perusturvan tartuntatautilääkäri Jari Sainio pitää altistumisista tiedottamista ja ennen kaikkea tartuntaketjujen selvittämistä edelleen tärkeänä toimintana koronan leviämisen hillitsemiseksi.

– Aika moni on edelleen ilman toista rokotetta ja nuoremmat ikäluokat eivät ole välttämättä saaneet sitä ensimmäistäkään piikkiä. Kyse on kuitenkin yleisvaarallisesta taudista, joka edelleen leviää, Sainio toteaa.

Yhteiset periaatteet tiedottamisessa

Tiedottamisen pääperiaatteista on sovittu yhteisesti, mutta viime kädessä eri alueiden koronatilanteiden tiedottamisesta vastaavat kunnat ja sairaanhoitopiirit.

Esimerkiksi Helsingin kaupunki alkoi torstaina julkaista verkkosivuillaan koottua listaa mahdollisista korona-altistumisista julkisilla paikoilla.

Porissa harkitaan korona-altistumistilanteista tiedottamista, mikäli sairastunut on viettänyt jossain julkisessa tilassa kohtuullisen pitkän ajan eli vähintään 15 minuuttia.

Kaikki koronavirusta mahdollisesti levittäneet eivät välttämättä halua kertoa kaikista liikkeistään. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Julkisella informaatiolla halutaan paitsi tiedottaa ihmisille, missä koronatartunnalle on voinut altistua niin myös välttää tilanteita, joissa tieto saavuttaa ihmiset epävirallisia reittejä pitkin. Silloin koronaneuvontapuhelin voi helposti ruuhkautua.

"Joskus menot jäävät selvittämättä"

Avainasemassa on koronaa tietämättään levittäneen henkilön antamat tiedot siitä, missä hän on oleskellut virusta kantaessaan. Pääosin ihmiset kertovat hyvin avoimesti liikkeistään.

– Aivan kaikki eivät halua kaikkia menojaan selvittää. Joskus ne saadaan selville muuta kautta, joskus ne jäävät selvittämättä, kertoo tartuntatautilääkäri Jari Sainio Porin perusturvasta.

Tartuntatautilain perusteella koronaan sairastuneen pitää luovuttaa olennaiset tiedot terveysviranomaiselle.

– Mikäli henkilö omalla toiminnallaan tai asianmukaisen toiminnan laiminlyönnillä aiheuttaa tartuntojen leviämisen, hän voi syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen, sanoo osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:stä.

Terveydensuojelurikkomuksesta voi seurata sakkoja tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus.

Esimerkiksi Porissa pyritään viimeiseen asti välttämään sitä, että koronaa mahdollisesti levittänyt henkilö olisi julkisesta informaatiosta tunnistettavissa.

– Tärkeä asia on se altistumistilanne, ei se henkilö, joka on koronaa mahdollisesti levittänyt. Hänet pyritään pitämään tiedottamisessa taka-alalla, Porin perusturvan tartuntatautilääkäri Jari Sainio sanoo.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 25.7. kello 23.