1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkavirheet

Viisumijupakasta syytteet saanet poliitikot Niina Malm ja Erkki Saarimäki kiistävät syyllistyneensä rikokseen – katsovat toimineensa ohjeiden mukaan

Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniö on päättänyt nostaa Imatran viisumiasiassa Erkki Saarimäelle syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta ja Niina Malmille tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Viisumiasiaa käsitellään aikanaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Istuntopäivää ei ole vielä päätetty. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Imatran kaupungin viisumiasiassa syytetyt luottamushenkilöt katsovat toimineensa ohjeiden mukaisesti.

Torstaina kerrottiin, että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja ja SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm saa syytteen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja Erkki Saarimäki (sin.) virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Viisumiasiassa on kyse Erkki Saarimäen Venäjän-viisumista, josta kaupungille tulleen laskun Malm kaupunginvaltuuston puheenjohtajana hyväksyi.

Viisumin maksaminen nousi esille kaupungin tavanomaisessa sisäisessä tarkastuksessa. Kaupunki totesi, ettei viisumia olisi pitänyt maksaa kaupungin kassasta. Asia johti kaupunginhallituksen tekemään tutkintapyyntöön ja edelleen syyteharkintaan.

Syytteiden sisällöstä ei ole toistaiseksi saatavilla tarkempaa tietoa. Erikoissyyttäjä Heikki Ylisirniön mukaan ne tulevat julkiseksi aikanaan Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Yhteisten ohjeiden mukaan

Niina Malm kommentoi viisumiasiaa perjantaina lyhyesti Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun):

– Koskien Imatran paikallispolitiikkaan liittyvää viisumiasiaa, ei minulla ole tässä vaiheessa muuta kommentoitavaa kuin mitä olen aiemmin todennut, että olen toiminut valtuuston varapuheenjohtajan hankkiman viisumin hyväksymisessä yhdessä sovittujen ohjeiden mukaisesti. Luotan suomalaiseen oikeusvaltioon ja prosessi on edelleen kesken, Malm kirjoittaa Facebookissa.

Ylelle Malm kertoo, ettei hänellä ole viisumiasian suhteen lisättävää Facebook-päivitykseensä.

Erkki Saarimäkeä edustava asiamies Risto Kurki-Suonio uskoo, että Saarimäki tullaan toteamaan kaikin puolin syyttömäksi: hän ei ole menetellyt hyvän tavan vastaisesti, rikkonut lakia ja kaikkein vähiten tehnyt rikosta.

– Saarimäki ei ole rikkonut mitään säännöstä eikä määräystä, vaan päinvastoin toiminut suoraan kaupunginjohtajan tilannekohtaisten ohjeiden ja viisumihankintaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti. Uskomme, että Saarimäki todetaan kaikin puolin syyttömäksi, Kurki-Suonio summaa.

Hän muistuttaa, ettei syytteiden tarkempaa sisältöä vielä tiedetä. Tarkemman kannanoton aika on, kun syytteiden sisältö on tiedossa.