1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatartunnat ponnahtivat nousuun Lapin sairaanhoitopiirissä – Kittilässä palvelutalossa joukkoaltistuminen

Lapin sairaanhoitopiirissä huolestuttaa iäkkäiden ihmisten koronatartuntaluvun kasvu. Lapin rokotekattavuus jää alle Suomen keskitason, ja varsinkin toisen rokotuksen saaneita on Lapissa huomattavasti vähemmän kuin maassa keskimäärin.

Lapin sairaanhoitopiirissä huolestuttaa koronatartuntojen nopea nousu. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 13 uutta koronatartuntaa. Tällä viikolla tartuntoja on tähän mennessä kertynyt jo yli 30. Tartuntamäärien nouseminen huolestuttaa terveydenhuollon ammattilaisia, vaikka yksi rokote suojaakin vakavalta taudilta. Rovaniemellä lähes joka kolmas tällä viikolla koronatartunnan saaneista on yli 50-vuotias.

– Tartunnan saaneista osa on iäkkäämpiä ihmisiä ja se aiheuttaa huolta. Tarkempia analyysejä saadaan ensi viikolla kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Koronan deltamuunnos tarttuu erittäin herkästi, jopa yli puolet herkemmin kuin brittimuunnos. Lapissa koronatilanne oli pitkään hyvä, mutta tartunnat ovat lisääntyneet kovaa vauhtia ja ilmaantuvuusluku on jo yli 40.

Lapin sairaanhoitopiirissä on jääty jälkeen rokotuksissa suhteessa Suomen keskiarvoon. Se huolestuttaa terveydenhuollon ammattilaisia. Lapissa toisen rokotuksen on saanut 23,8 prosenttia aikuisväestöstä, kun koko maan keskiarvo on 30,9 prosenttia. Ensimmäisen rokotuksen on saanut aikuisväestöstä Lapissa 63,9 prosenttia, kun koko maan maan keskiarvo on prosenttiyksikön suurempi.

– Tämä hieman ihmetyttää. Onko ajateltu, että Lapissa koronatartuntojen määrä on ollut niin pitkään alhaalla ja sen vuoksi rokotuskattavuus on alle valtakunnan keskitason, laskee infektioylilääkäri Broas.

Joukkoaltistuminen palvelutalossa Kittilässä

Kittiläläisessä Koivukoti-palvelutalossa on tapahtunut 19.-23.7. joukkoaltistuminen. Koivukodissa vieraillut henkilö kävi tapaamassa lähisukulaistaan, ja myöhemmin hänet todettiin koronapositiiviseksi. Hän oli tartuttava vieraillessaan Koivukodissa.

Ainakin 30 palvelutalon asukasta ja viisi henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä ovat tällä hetkellä karanteenissa.

– Kaikkien, jotka ovat käyneet 19.-23.7. välisenä aikana Koivukodissa, on syytä mennä koronatestiin ja tarkkailla vointiaan. Tärkeää on myös soittaa koronajäljitykseen, josta saa tarvittavia lisäohjeita, painottaa Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Kittilän koronajäljityksen puhelinnumero on 040 672 8394

Kaikkia Koivukodissa 19.-23.7. välisenä aikana vierailleita henkilöitä ei ole tavoitettu ja altistuneiden lukumäärä ei ole toistaiseksi tiedossa.

Lapin sairaanhoitopiirissä vedotaan lappilaisiin, että he ottaisivat rokotuksen heti, kun se on saatavilla. Deltamuunnoksen leviämisen estämiseksi täytyy kiinnittää edelleen huomio hygieniaan ja maskien käyttöön.

– Lapissa ihmiset ovat noudattaneet hyvin suosituksia. Deltamuunnoksen vuoksi on tärkeää edelleen käyttää maskia julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä. Käsiä tulee pestä ahkerasti tai käyttää käsidesiä, muistuttaa infektioylilääkäri Markku Broas.