1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Helsingin apulaispormestari vauhdittaisi lasten ja nuorten koronarokotuksia – luonteva rokottaja olisi kouluterveydenhuolto

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen ehdottaa lasten ja nuorten koronarokotusten kiirehtimistä. Muiden rokotusten tapaan myös koronarokotuksia voitaisiin antaa kouluterveydenhuollossa.

Apulaispormestari Pia Pakarisen 2017 alkanut toimikausi päättyy elokuussa, kun tehtävään valitaan uusi henkilö. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen ehdottaa lasten ja nuorten koronarokotusten kiirehtimistä.

– Oma mielipiteeni on se, että näiden lasten ja nuorten rokottamista pitäisi tai olisi hyvä nyt kiirehtiä. Riskiryhmissä olevat lapset ja nuoret ovat jo rokotuksia saaneet, mutta mielestäni rokotussykliä kannattaisi nopeuttaa myös näihin nuorimpiin, Pakarinen sanoo Ylelle.

Muiden rokotusten tapaan koronarokotuksia voitaisiin antaa myös kouluterveydenhuollossa.

– Ja jotta sitten varmistetaan, että kaikki rokotuksen saavat, niin tietysti kouluterveydenhuollon hoitamana olisi erittäin tehokas tapa toteuttaa rokotus. Mutta se jää terveydenhoitoviranomaisille arvioitavaksi.

Tavoitteena jatkaa lähiopetuksessa

Näillä näkymin Helsingin kaupungin koulujen on tarkoitus aloittaa syyslukukausi niin, että oppilaat pääsevät lähiopetukseen, eli paikan päälle kouluihin.

– Tarkoituksena on, että aloitetaan siitä, mihin keväällä jäätiin. Oltaisiin lähiopetuksessa kaikilla luokka- ja kouluasteilla heti elokuusta alkaen.

Tämä koskisi myös perusopetuksen jälkeistä opetusta.

– Meillä on omat lukiot ja ammatillinen oppilaitos, ja kyllä sielläkin on tarkoitus aloittaa lähiopetuksessa, kuten kevät päättyi.

Epidemiatilanteen niin vaatiessa suunnitelmia voidaan kuitenkin muuttaa nopeastikin. Valmius etäopetukseen on koeteltujen käytäntöjen ja välineiden puolesta jopa aiempaa parempi.

– Toki siihen valmius on, mutta toivon ihan vilpittömästi, ettei siihen jouduttaisi menemään, Pakarinen toteaa.

Deltavariantti lisää epävarmuutta

Osasyynä viimeaikaiseen koronatilanteen heikkenemiseen on ollut viruksen aiempaa tarttuvamman deltamuunnoksen yleistyminen.

– Tästähän tuli jo tietoja silloin keväällä ennen kuin lukuvuosi päättyi. Meillä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehdään läheistä yhteistyötä epidemiologisen yksikön kanssa, ja näitä keskusteluja jatketaan heti elokuun alussa.

Opetushenkilöstön rokotuskattavuudesta Pakarinen toteaa, että mitään erillistä rokotusohjelmaa opettajille ei ole ollut, mutta lähimpänä eläkeikää olevat ovat jo mahdollisesti saaneet toisen rokotuksen.

Opettajana työskentelyn ehdoksi koronarokotteen ottamista ei kuitenkaan olla asettamassa.

– Varmastikaan ei. Nythän kovasti keskustellaan perusoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä, minkä ehtona rokottaminen voi olla. Tämä on keskustelu, joka käydään valtion tasolla, ei kaupungin tasolla. En tuohon oikeastaan osaa ottaa kantaa, sanoo Pakarinen.

Myöskin oppilaan oikeus perusopetukseen on hyvin vahva, eikä sitäkään voi rokotusvaatimuksella helposti rajoittaa.

– Ei ainakaan tässä vaiheessa. Tähän pätee sama perusoikeuskysymys. Oikeus perusopetukseen on lähtökohtaisesti kaikilla. Puhutaan oppivelvollisuudesta ja toisaalta oikeudesta opetukseen. Kaikki rajoitukset, mitä siihen tehdään, ovat todellakin hankalia ja ongelmallisia, Pakarinen toteaa.

Pakarisen nelivuotinen kausi Helsingin kaupungin apulaispormestarina päättyy 2.8.2021.