1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sillat

Virolahdella käsitellään tänään sienen lahottaman sillan korjausrahoja – kunnostukseen tarvittaisiin 136 000 euroa

Virolahden kunnan mukaan Virojoen kevyenliikenteen silta on tärkeä reitti varsinkin koululaisille, jotka kulkevat sitä pitkin koulumatkoillaan.

Lahottajasieni on vaurioittanut kevyenliikenteen siltaa Virolahdella. Arkistokuva. Kuva: Virolahden kunta

Virolahdella käsitellään tänään maanantaina lahottajasienen vaurioittaman sillan korjaamista.

Kunnanhallitus päättää, esittääkö se valtuustolle 136 000 euron määrärahan lisäämistä tämän vuoden talousarvioon Virojoen kevyenliikenteen sillan korjausta varten.

Lahottajasienen kasvustoa havaittiin sillassa ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Sieni oli lahottanut Virojoella sijaitsevan sillan puista kansilankutusta. Lahovauriot ovat päässeet leviämään myös sillan rakenteisiin, ja korjauskustannukset ovat moninkertaistuneet alkuperäisestä arviosta.

Kunnanhallitus esitti määrärahan myöntämistä sillan korjaukseen ja rakennuttamiseen jo aiemmin tänä vuonna, mutta kunnanvaltuusto päätti palauttaa asian takaisin valmisteluun kuntatekniikan lautakuntaan.

Päätöksen perusteluna oli, etteivät suunnitellut korjaukset vastaa tarvetta, ja hyvällä suunnittelulla kustannukset voisivat olla huomattavasti pienemmät. Kuntatekniikan lautakunnan mukaan tämä ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Sillan pääkannatinpalkkeja ei esimerkiksi pystytä korjaamaan, vaan ne on vaihdettava.

Virolahden kunnan mukaan silta on tärkeä reitti varsinkin koululaisille, jotka kulkevat sitä pitkin koulumatkoillaan. Jos silta on käytössä, oppilaat välttyvät ylimääräisiltä teiden ylityksiltä Virojoen keskustassa.

Eri puolilta Suomea on löytynyt noin 40 puusiltaa, jotka ovat vaurioituneet lahottajasienen takia.

Lisää aiheesta:

Sieni syö uusia siltoja siihen tahtiin, että edessä on iso remontti ympäri maata – sillat uusittava samasta puusta: "Korvaajaa ei ole"

Siltoihin iskeneestä sienestä voi tulla Suomelle miljoonien eurojen paukku – "Vastuutahoa on vaikea nimetä"