Hyppää sisältöön

Riikka Purra, Sakari Puisto ja neljä muuta pyrkii perussuomalaisten puheenjohtajaksi

Enemmistö puheenjohtajaksi pyrkivistä on valtakunnan politiikassa suurelle yleisölle tuntemattomia. Puoluesihteerin tehtävää tavoittelee yhdeksän ehdokasta.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Riikka Purra (vas.) ja kansanedustaja Sakari Puisto olivat Ylen kyselyssä perussuomalaisten vaikuttajien mielestä suosituimmat nimet puheenjohtajaksi. Kuva: Silja Viitala, Pekka Tynell / Yle

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkii kuusi puolueen jäsentä.

Perussuomalaisten puoluetoimisto julkisti maanantaina listauksen puoluekokouksessa eri tehtäviin pyrkivistä. Kuitenkin vielä puoluekokouksessakin pystyy pyrkimään ehdolle eri tehtäviin.

Ehdokkaaksi pääseminen puheenjohtajavaaliin tai muihin tehtäviin vaatii virallisen kokousedustajan tekemän ehdotuksen ja toisen kokousedustajan kannatuksen.

Puolueen puheenjohtaja vaihtuu Seinäjoen puoluekokouksessa 13. – 14. elokuuta, sillä nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei asetu enää ehdolle.

Puoluetoimisto pyysi ilmoittautumisia Seinäjoen puoluekokouksen henkilövaaleihin viime perjantaihin mennessä. Tämä listaus puheenjohtajaehdokkaiksi pyrkivistä perustuu puoluetoimiston tekemään koosteeseen.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivät:

  • Riikka Purra, kansanedustaja, puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja
  • Sakari Puisto, kansanedustaja
  • Ossi Tiihonen, kaupunginvaltuutetuksi valittu, Lohja
  • Zara Villikka, Kotka
  • Kristiina Ilmarinen, Salo
  • Urpo Vähäranta, Kirkkonummi

Osa puheenjohtajaksi pyrkivistä ei päässyt kuntavaaleissa oman kuntansa valtuutetuksi, vaikka oli ehdolla.

Riikka Purra oli Ylen kyselyssä suosikki puheenjohtajaksi

Puheenjohtajaksi pyrkivistä Riikka Purra on selkeä suosikki.

Reilu viikko sitten Ylen kyselyssä 65 prosenttia perussuomalaisten vaikuttajista kannatti Riikka Purraa puheenjohtajaksi. Sakari Puisto sai 14 prosentin kannatuksen.

Puolueen nykyinen kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola panttaa aikeitaan elokuun alkuun asti. Eerola sanoi perjantaina Ylen haastattelussa, että hän on edelleen kahden vaiheilla ja mieli muuttuu melkein joka toinen päivä.

Kesäkuussa Ylen haastattelussa Juho Eerola arveli olevansa Seinäjoella ehdolla puolueen varapuheenjohtajaksi. Eerola harkitsi, lähtisikö hän korottamaan kolmannen varapuheenjohtajan paikkaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei ole pyrkimässä puoluekokouksessa puolueen johtotehtäviin. Aiemmin kesällä Ylen haastattelussa Tavio toivoi Purran asettuvan ehdolle puheejohtajaksi.

Perussuomalaisten nykyinen puoluesihteeri Simo Grönroos tavoittelee jatkokautta tehtävälleen Seinäjoen puoluekokouksessa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Nykyinen puoluesihteeri Simo Grönroos tavoittelee jatkokautta

Puoluesihteeriksi on tarjolla tällä hetkellä yhdeksän ehdokasta. Myös nykyinen puoluesihteeri Simo Grönroos tavoittelee jatkokautta. Hän lienee vahvoilla jatkamaan tehtävässä.

Muiden puoluesihteeriksi pyrkivien joukossa valtakunnan politiikassa tunnetuin lienee Arto Luukkanen. Hän on perussuomalaisten ajatuspajan Suomen perustan säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Luukkanen on Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan alue- ja kulttuurintutkimuksen yliopistonlehtori. Hän on kaupunginvaltuuston jäsen Järvenpäässä.

Varapuheenjohtajistoon pyrkii toistaiseksi kymmenen ihmistä

Perussuomalaisten sääntöjen mukaan puolueelle valitaan kolme varapuheenjohtajaa. Varapuheenjohtajista vähintään yhden pitää olla nainen ja vähintään yhden on oltava mies.

Tähän mennessä varapuheenjohtajistoon pyrkii kymmenen ihmistä. Nykyinen kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola ei ole vielä tarkentanut aikeitaan.

Puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi pyrkivät kansanedustajat Leena Meri ja Jari Ronkainen.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi pyrkivät muun muassa kansanedustajat Arja Juvonen ja Mauri Peltokangas.

Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi pyrkivät muun muassa kansanedustaja Veikko Vallin ja kansaneläkelaitos Kelan hallituksen varapuheenjohtajana toimiva rikoskomisario Mira Nieminen.

Puolueen nykyiset varapuheenjohtajat ovat Riikka Purra, Arja Juvonen ja Juho Eerola.

Yli 2100 kokousedustajaa on jo ilmoittautunut Seinäjoelle

Seinäjoen puoluekokoukseen on ilmoittautunut jo yli 2100 perussuomalaisten jäsentä.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen olettaa, että lisäksi jälki-ilmoittautuneita tulee kokouspaikalla noin sata. Putkosen mukaan kokousedustajien määrä on suunnilleen sama kuin kaksi vuotta sitten Tampereella ja vuonna 2017 Jyväskylässä, jolloin Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi.

Mikäli puolueen jäsen ei ole maksanut jäsenmaksuaan ajoissa, hän ei saa äänestää kokouksessa, vaikka olisikin läsnä.

Voit keskustella perussuomalaisten puoluekokouksesta tiistaihin 27. heinäkuuta 2021 kello 23 asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Ylen kysely perussuomalaisten vaikuttajille: Riikka Purra ylivoimainen suosikki uudeksi puheenjohtajaksi

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa sai liikkeelle muitakin kuin Puiston ja Purran – Juho Eerola panttaa yhä osallistumistaan

Perussuomalaisten puheenjohtajakisan ennakkosuosikin asemat vahvistuivat – Ville Tavio toivoo Riikka Purran asettuvan ehdolle

Jussi Halla-aho jättää PS:n puheenjohtajan tehtävät – Työmies Putkonen: "En avaa tätä enempää, koska alan pillittää", Huhtasaari ei aio ehdolle