1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rehut

Kuluva kesä jää historiaan kaikkien aikojen kuivaheinäkesänä, eläköityvä Juhani Anttonen ojentaa nyt talikon nuoremmille: "Huipulla on hyvä lopettaa"

Kesän alkupuolella satoi sopivasti, ja sen jälkeen kuuma ja kuiva sää on suosinut heinän kasvua. Parhaimmillaan heinä on kasvanut kymmenen senttiä vuorokaudessa.

Hevosille kuivaheinä on yhä tärkeä rehukasvi. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kuivaheinän tuottajille ennätyksellinen hellekesä on ollut monin paikoin paras miesmuistiin. Kesän alkupuolella satoi sopivasti ja sen jälkeen kuuma ja kuiva sää on suosinut heinän kasvua.

– Alku näytti vähän heikolta, kun oli viileää ja ei tullut vettäkään. Taisi olla juhannusta edeltävällä viikolla, kun lämpeni ja tuli vettä ja heinä alkoi kasvaa, kertoo Laukaan Valkolassa heinää kasvattava Juhani Anttonen.

Anttonen kertoo istuneensa ikkunan ääressä ja nähneensä melkein heinän kasvavan silmissä.

– Parhaimmillaan kymmenen senttiä tuli päivässä pituutta lisää.

Kuivaheinän käyttö maatiloilla on vähentynyt, mutta hevosille se on yhä tärkeä rehu. Myös laatuvaatimukset ovat kovat: heinän pitää olla homeetonta, eikä se saa pölytä, ja myös ravintoarvot analysoidaan laboratoriotarkkuudella.

– Minäkin olen teettänyt analyysit vuodesta 2004 saakka. Valkuaisainepitoisuutta ja ennen kaikkea sokeripitoisuutta seurataan tarkkaan, Anttonen sanoo.

Anttosen tilalla heinää on tehty tänä kesänä kolmen miehen voimin. Heinä pitää korjata silloin, kun kasvi on varastoinut energiaa talven varalle ja sokeripitoisuus on juuri oikea.

– Kun sää on hyvä, on töitä tehtävä. Se ei kysy lauantaita eikä sunnuntaita eikä työpäivän pituutta.

Juhani Anttonen aloitti heinätyöt kuusivuotiaana ja on tuottanut kuivaheinää melkein 40 vuotta. Kaikkien aikojen heinäkesän jälkeen talikko on hyvä ojentaa nuoremmille tekijöille ja jäädä eläkkeelle.

– Huipulla on hyvä lopettaa, Anttonen sanoo.

Juttua muokattu 27.7 klo 10.44. Korjattu paikkakunnan nimi Anttolasta Valkolaksi ja heinän sokeripitoisuutta koskeva virheellinen muotoilu.