1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venetsian elokuvafestivaali

Suomalaiselokuvan kansainvälinen suosio jatkuu: Teemu Nikin uutuuselokuva valittiin Venetsian elokuvajuhlien uuteen kilpasarjaan

Venetsiassa ensiesityksensä saava Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia palkittiin jo ennen valmistumistaan norjalaisilla Haugesundin festivaaleilla.

Teemu Nikin ohjaama Sokea Mies joka ei halunnut nähdä Titanicia kilpailee Venetsian elokuvajuhlien uudessa yleisösarjassa. Kuva: Niina Virtanen / It's Alive

Suomalaista elokuvaa koskevat hyvät kansainväliset uutiset saivat tänään jatkoa, kun Venetsian elokuvajuhlat paljasti ehdokkaat uuden palkintonsa saajaksi.

Jussi-palkitun ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikin uusin elokuva Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on yksi kahdeksasta elokuvasta, jotka tavoittelevat Orizzonti Extra -kilpasarjan voittoa. Palkinnosta päättää festivaalin yleisö.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia kertoo kotinsa vankina olevasta Jaakosta, joka on sokea ja kaulasta alaspäin halvaantunut. Rakkaus pakottaa lopulta Jaakon liikkeelle, mutta ilman tuntemattomien apua hän ei pääse lemmittynsä luokse.

Tampereen ja Nokian seuduilla kuvattu elokuva on ainutlaatuinen jo pelkästään pääosan esittäjän vuoksi.

Jaakkoa näyttelee muun muassa Seinäjoen ja Helsingin kaupunginteattereista tuttu Petri Poikolainen.

Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000 valmistuneelle Poikolaiselle rooli on ensimmäinen ja luultavasti viimeinen pääosa elokuvassa. Hän on ollut sairauseläkkeellä kahdeksan vuoden ajan MS-taudin takia.

Sairauden vuoksi Poikolainen on roolihahmonsa tavoin sokea ja liikuntakyvytön.

Elokuvan trailerin voit katsoa tästä (siirryt toiseen palveluun)

"Odotan, että pääsen skoolaamaan Petrin kanssa"

Ohjaaja Teemu Nikki kuvailee tiedotteessa ensi-iltaa arvostetuilla elokuvajuhlilla “järjettömän hienoksi jutuksi”.

– Elokuvaa tehdessämme emme edes uskaltaneet toivoa pääsevämme maailman vanhimmalle elokuvafestivaalille. Nyt odotan ja toivon, että pääsen Petrin kanssa kanaalin varrelle skoolaamaan meidän elokuvalle.

Teemu Nikillä on nyt hyvä syy hymyillä. Kuva: Nella Nuora / Yle

It's Alive Filmsin tuottaja ja Nikin työparina vuosia toiminut Jani Pösö arvelee, että festivaaliuutisella on kaupallista merkitystä elokuvalle.

– Aivan mahtavaa, että tällainen maailmanluokan festari valitsi meidän leffan kahdeksen parhaan yleisöelokuvan joukkoon! Jo mukaanpääsyllä on meille kaupallinen merkitys ja sen lisäksi meillä on mahdollisuus voittoon, koska Petri tekee niin mielettömän roolisuorituksen.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on Teemu Nikin viides pitkä elokuva. Vuonna 2017 valmistunut Armomurhaaja oli Suomen Oscar-ehdokas.

Ohjaaja Nikki ja tuottaja Pösö ovat yhdessä luoneet myös palkitun nuortensarjan Sekasin, josta on sittemmin tehty uusia versioita maailmalla.

Venetsian elokuvajuhlien yleisösarjan voittaja paljastetaan festivaalin päätöspäivänä 11.9. Suomalaisteattereihin Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia tulee katsottavaksi 10.9.

Cannesissa kilpailee kaksi suomalaista teosta – tänään nähty Guled & Nasra pääsi sarjaan, johon suomalaista pitkää elokuvaa ei ole ennen valittu

Palkittu elokuvaohjaaja Teemu Nikki: "Siinä on eksotiikkaa, että olen itseoppinut sikafarmarin poika"

Suomalainen kilpailee Cannesissa – Teemu Nikin lyhytelokuva on seitsemäs Kultaisen palmun tavoittelija

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla – Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään