1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Fauci huolissaan koronatartuntojen noususta Yhdysvalloissa – "Anelemme ihmisiä ottamaan rokotteen"

Valkoisen talon johtava koronaneuvonantaja Anthony Fauci sanoi CNN:n haastattelussa, että Yhdysvalloissa kyse on nyt rokottamattomien parissa leviävästä pandemiasta. Vajaa puolet amerikkalaisista on täysin rokotettuja koronavirusta vastaan.

Kansallisen allergia- ja infektiotautien instituutin pääjohtaja Anthony Fauci toimii Valkoisen talon korona-asiantuntijana. Kuva: Stefani Reynolds / EPA

Yhdysvallat on tarpeettomassa ahdingossa. Näin Valkoisen talon johtava koronaneuvonantaja Anthony Fauci kuvasi maan tartuntatilannetta uutiskanava CNN:n haastattelussa sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme menossa väärään suuntaan, Fauci sanoi CNN:lle.

Hän kertoi olevansa hyvin turhautunut tilanteeseen.

Helposti tarttuva koronaviruksen deltamuunnos on saanut tartuntamäärät nousuun Yhdysvalloissakin. Samaan aikaan viranomaiset ovat huolissaan siitä, että moni amerikkalainen ei ole toistaiseksi halunnut ottaa koronarokotetta.

– Tämä todella on rokottamattomien pandemia. Tämä koskettaa valtaosin rokottamattomia, ja sen takia me käytännössä anelemme rokottamattomia ihmisiä ottamaan rokotteen, Fauci sanoi.

Amerikkalaisista 49 prosenttia on täysin rokotettuja koronavirusta vastaan. Yli 12-vuotiaista, joille rokotetta tällä hetkellä tarjotaan, osuus on 57 prosenttia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronarokotuksia annettiin Yhdysvalloissa runsaasti keväällä, mutta sen jälkeen tahti on hidastunut.

Faucin mukaan viranomaiset harkitsevat nyt, pitäisikö rokotettujen maskinkäyttösuosituksia muuttaa. Yhdysvalloissa tällä hetkellä voimassa olevan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan täysin rokotettujen henkilöiden ei pääsääntöisesti tarvitse käyttää maskia sisätiloissa.

Joillakin alueilla, kuten Los Angelesin piirikunnassa, paikallisviranomaiset ovat jo kehottaneet myös rokotettuja käyttämään maskia julkisissa sisätiloissa. Faucin mukaan tämä on sopusoinnussa valtakunnallisten ohjeiden kanssa.

Fauci kehui haastattelussa republikaanipuoluetta edustavia kuvernöörejä ja muita poliitikkoja, jotka ovat julkisesti kehottaneet äänestäjiään ottamaan rokotuksen. Näin ovat tehneet esimerkiksi Arkansasin kuvernööri Asa Hutchinson sekä Floridan kuvernööri Ron DeSantis.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvalloissa noin joka viides uusista koronatartunnoista rekisteröidään Floridassa.

Lisää aiheesta:

Päivittyvä seuranta Suomen ja maailman koronavirustilanteesta