1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomeen matkustaminen

Suomen sisärajat aukesivat, mutta ruuhkat on toistaiseksi vältetty – Vantaan sote-johtaja Aronkytö: "Virus ei leviä lentokentän kautta"

Suomen sisärajojen matkustusrajoitukset on nyt lopetettu. Täydellä rokotesarjalla pääsee maahan Schengen- ja EU-alueilta ilman tarkistuksia.

Vantaan kaupunki on varautunut ruuhkiin muun muassa lisähenkilökunnalla ja testaushenkilökunnan alihankinnalla. Kuva: Matti Myller / Yle

Sisärajojen matkustusrajoitukset purettiin tänään maanantaina. Nyt Suomeen saa matkustaa Schengen-alueen ja EU:n sisältä lievemmin perustein.

Finavia ja Vantaan kaupunki ovat varautuneet ruuhkiin Helsinki-Vantaan lentokentällä, mutta ainakaan vielä kiire ei ole näkynyt.

Latviasta Suomeen matkustanut Carlos Claramunt ei kokenut ongelmia lentokentän tarkastustoimissa. Hän saapui lomavisiitille vanhempiensa luokse.

– Matka meni normaalisti. Emme joutuneet jonottamaan juurikaan. Henkilökuntaa oli täällä päässä riittävästi ohjeistamassa eteenpäin. Asiaa myös helpotti, että meillä on kaikilla rokotteet kunnossa, Claramunt sanoo.

Claramuntia pyydettiin täyttämään paperinen esitietolomake jo lentokoneessa.

– Pyysivät yhteystiedot ja matkan päämäärän. Lähinnä heitä kiinnosti rokotetilanne. Suomen päässä näytin rokotepassia, ja pääsin suoraan läpi.

Carlos Claramuntin lomat osuivat kätevästi samaan hetkeen, kun sisärajojen matkustusrajoitukset purettiin. Kuva: Matti Myller / Yle

Tornion "Berliinin muurin" poistuminen riemastuttaa

Sisärajojen matkustusrajoitusten purkaminen näkyy myös Tornion raja-alueella. Koronan vuoksi pystytetyt aidat Tornion ja Ruotsin Haaparannan väliltä on nyt poistettu.

Haaparannalla asuvat suomalaiset ystävykset Marja-Leena Kreivi ja Vuokko Juusola pyörähtivät Tornion puolelle Victorian torille. Naiset suuntasivat varta vasten toteamaan, että raja-aidat ovat poissa.

– Ihan tultiin tänne katsomaan, pääseekö yli ilman aitoja, sanoo Vuokko Juusola.

– Tämä on ihan loistava asia, valostui koko alue. Aivan huippua, iloitsee Marja-Leena Kreivi.

Haaparannalla asuvat Marja-Leena Kreivi ja Vuokko Juusola kävivät ulkoiluttamassa Manta-, Hilla- ja Niksi -koiriaan Tornion puolella. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Torniolaiset Jari Mäkinen ja Jouni Tanner kaarsivat torille polkupyörillään ja ihastelivat rajatonta rajaa.

– Kyllä hyvältä näyttää nyt, tämmöistä sen pitää olla. Koko tori näyttää nyt paljon isommalta, kun aitoja ei ole, tiivistää Jari Mäkinen.

Monen rajaseudun asukkaan sydän lähes särkyi, kun alueelle pystytettiin kaksoiskaupungin puoliskot erottaneet aidat. Niinpä ilo on suuri nyt, kun aitoja ei Tornion ja Haaparannan välillä enää ole.

– Olihan se kuin Berliinin muuri. Kyllä nyt tuntuu erittäin hienolta, luonnehtii Jouni Tanner.

Sekä Mäkisellä että Tannerilla on lompakossaan tarvittavat dokumentit koronarokotteista, joten testeihin heidän ei tarvitse mennä Suomeen tullessa.

Kumpikin liikkuu Ruotsin puolella viikoittain, kauppareissuilla tai muuten vain pyöräillessä. Sukulaisia heillä ei Haaparannalla ole, mutta kumpikin tietää, miten vaikeassa tilanteessa ovat olleet esimerkiksi perheet, joissa toinen vanhempi asuu Torniossa, toinen Haaparannalla.

Torniolainen Jouni Tanner on tullut katsomaan Victorian toria, kun raja-aidat Suomen ja Ruotsin rajalta on kerätty pois
Torniolainen Jouni Tanner iloitsee, kun sisärajavalvonta päättyy ja teräsaidat poistuvat rajalta.

Ruuhkiin on varauduttu Helsinki-Vantaalla

Uuden maahantulomallin mukaan Vantaan kaupungin terveysviranomaiset tarkistavat kaikkien riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. THL määrittelee riskimaiksi maat, joiden koronatapausten määrä on yli kymmenen tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 päivän aikana.

Tarkastaminen voi johtaa jonoihin ja odotusaikojen venymiseen.

Tarkistusta pyritään nopeuttamaan esitietolomakkeiden täyttämisellä ja henkilökuntaa lisäämällä. Lentoasemalle on myös perustettu ylimääräisiä prosessipisteitä työn nopeuttamiseksi.

– Aina, kun otetaan uusi maahantulomalli käyttöön, se saattaa aiheuttaa ja aiheuttaakin ruuhkautumista, ennen kuin kaikki pullonkaulat on saatu korjattua, Finavian kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa sanoo.

Finavia suosittelee esitietojen täyttämistä Finentry (siirryt toiseen palveluun)-sovellukseen tai verkkosivulle. Sovelluksesta saa myös neuvoja siihen, mitä matkustajan kannattaa ottaa huomioon Suomeen saapuessaan.

– Tämä uusi maahantulomalli poikkeaa hieman eurooppalaisesta mallista. Meillä on huoli siitä, että tämä voi vaikuttaa negatiivisesti matkailun elpymiseen ja Suomi-kuvaan ylipäätään, Elasmaa sanoo.

Sisärajojen tarkastaminen siirtyy nyt rajavartiolaitokselta terveysviranomaisten vastuulle, eli lentoaseman tapauksessa Vantaan kaupungille. Muutos kuormittaa erityisesti tartuntatauti- ja hygieniayksikköä.

Hoitohenkilökunnan puutteen vuoksi operatiivista henkilökuntaa alihankitaan ulkopuoliselta yritykseltä. Vantaan kaupunki käyttää omaa hoitohenkilökuntaansa vain johdossa ja koordinoinnissa.

– Kenttätyö on laajamittaista ja vie paljon työvoimaa. Meillä on jo valtava pula hoitajista. Koronatodistuksia tarkastavat muutkin kuin terveydenhuollon ammattihenkilöt, sanoo Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Finavia suosittelee matkatietojen syöttämistä Finentry-sovellukseen jo etukäteen. Kuva: Matti Myller / Yle

Täydellä rokotussarjalla suoraan sisään

Koronatesteihin ohjataan ne matkustajat, joilla ei ole esittää tarvittavia todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen on käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.

Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä.

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, kun viimeisestä rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.

Rajavartiolaitos jatkaa edelleen ulkorajojen valvontaa. Ulkorajoilla tarkoitetaan muita kuin Schengen-alueen tai EU-alueen maita.

Aronkytö: "Turistit ovat kuuliaisia"

Aronkydön mukaan matkustusrajoituksien poistuminen ei ole ristiriidassa kasvavien tartuntalukujen kanssa.

Esimerkiksi deltamuunnos on hänen mukaansa saapunut Suomeen lähinnä suomalaisten matkailijoiden kautta maateitse.

– Virus ei leviä lentokentän kautta. Turistit ovat kuuliaisia. He eivät tuo koronaa tähän maahan. Aika monella tänne tulevalla matkailijalla on rokotussuoja kunnossa, Aronkytö arvioi.

Lue myös:

Matkustus Suomeen vapautuu maanantaina etenkin EU-maista, kun sisärajavalvonta poistuu – lue tästä, mitä se tarkoittaa matkustajalle

Sisärajavalvonta päättyy kahden viikon päästä, mutta rajavartijat eivät häivy länsirajalta mihinkään – virka-apua tarvitaan testeihin ja tarkastuksiin

Suomeen matkustamisen uusi malli astuu voimaan, mutta sisärajavalvonta jatkuu vielä kaksi viikkoa – katso, millä ehdoilla Suomeen pääsee