1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Infektioylilääkäri Markku Broas: Lapin sairaanhoitopiiri pysyy koronan perusvaiheessa, vaikka tartuntaluvut ovat kasvussa

Koronatartuntojen määrä on ollut Lapin sairaanhoitopiirissä kasvussa. Tilastoissa näkyy tällä hetkellä rovaniemeläisestä yökerhosta alkunsa saanut koronarypäs, joka on saatu sammutettua. Kiihtymisvaiheeseen ei ole vielä tarvetta siirtyä.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei ole toistaiseksi lapissa ajankohtainen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime viikolla yhteensä 38 koronatartuntaa ja sitä edellisellä viikolla 31 (vko 28). Viikolla 27 tartuntoja oli 43.

– Viikon 27 luku selittyy Rovaniemellä yökerhosta lähteneellä ryppäällä, mutta se on sammutettua, toteaa Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas.

Lapin sairaanhoitopiirissä käytiin läpi viime viikon tartunnat ja analyysin perusteella alueella pysytään toistaiseksi perusvaiheessa ja kiihtymisvaiheeseen ei ole tarvetta siirtyä. Suuri osa viime viikon tartunnoista on tullut kotimaan matkailusta tai ulkomailta. Osa on perhepiirissä tapahtuneita jatkotartuntoja, joissa henkilö on ollut karanteenissa.

– Tässä näkyy ihmisten matkailu eri puolilla Suomea. Meillä on viime viikolta kolme tapausta, joita ei ole pystytty tarkkaan selvittämään, mutta muuten kaikki on tiedossa, toteaa infektioylilääkäri Broas.

Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että Kittilässä on koronavirukselle voinut altistua seuraavissa paikoissa; Kittilän Neste 18.7. klo 21-21.30 ja 21.7. klo 16-18, Levi Hotel Spa (kylpylä) 21.7. klo 13-15.30. Aiemmin on kerrottu, että Koivukoti-palvelutalossa on voinut altistua koronavirukselle 19.-23.7. välisenä aikana.

Tilanteen kehittymistä seurataan Lapin sairaanhoitopiirissä, sillä Suomessa on edelleen voimassa niin sanottu hybridistrategia, jossa rajoituksia on porrastettu muun muassa koronatartuntojen määrän mukaan.

Rovaniemi on rokotuskattavuudessa Suomen kaupungeista häntäpäässä. Lapin sairaanhoitopiirin mukaan paras ehkäisy koronan leviämiselle olisi lisätä rokotustahtia Rovaniemellä.

Lisätty juttuun 26.7. kello 15.45 Lapin sairaanhoitopiiriltä saamien tietojen mukaan altistumispaikkoja