1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Yleisötilaisuuksien osallistujamäärien rajoittamista aiotaan jatkaa Lahdessa elokuun puoliväliin

Alueellinen koronayhteistyöryhmä toivoo, että tapahtumajärjestäjät keräisivät väliaikaiselle listalle osallistujien nimet ja yhteystiedot, jotta tartunnanjäljitys helpottuisi.

Yleisötilaisuuksiin voi ottaa määrättyä enemmän ihmisiä, jos järjestäjä pystyy täyttämään tietyt vaatimukset esimerkiksi hygienian osalta. Kuvituskuva Lahden torilta kesäkuulta 2021. Kuva: Petri Niemi / Yle

Alueellinen koronayhteistyöryhmä suosittaa, että yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia jatketaan Lahdessa. Asiasta tehdään esitys Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitukselle.

Osallistujamäärien rajaukset asetettiin heinäkuun loppuun saakka, mutta niitä on tarkoitus jatkaa elokuun 15. päivään asti. Sisätiloissa yleisötilaisuuksissa saa olla enintään 10 ihmistä, ulkona enintään 50.

Tapahtumia voi kuitenkin järjestää, jos THL:n määrittelemät edellytykset toteutuvat, eli muun muassa turvavälit, hygienia ja yleisön lohkominen onnistuvat.

Tartunnanlähteet melko hyvin tiedossa

Alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontui maanantai-iltapäivällä. Lahtea koskevaa esitystä lukuun ottamatta Päijät-Hämeeseen ei ole tulossa uusia rajoituksia.

Päijät-Hämeessä todettiin viime viikolla hieman enemmän koronatartuntoja kuin edellisviikolla. Viime viikolla uusia koronatartuntoja todettiin 164, kun määrä oli edellisellä viikolla 134.

Sairaalahoitoon joutui viime viikolla kolme koronapotilasta, kun edeltäneellä viikolla sairaalaan päätyi yhdeksän tartunnan saanutta.

Tartunnanlähde oli selvillä 86 prosentissa viime viikon koronatapauksista. 41 prosenttia tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilla ihmisillä. Päijät-Hämeen alueen tartunnoista 10 prosenttia oli peräisin ravintola-altistuksista ja 38 prosenttia ystävien sekä sukulaisten tapaamisista tai yksityisistä juhlista.

Koska tartunnanjäljitys on ollut kuormittunut ja jäljityksessä on viivettä, koronayhteistyöryhmä kehottaa sekä yleisö- että yksityistilaisuuksien järjestäjiä ottamaan ylös paikalla olevien nimet ja puhelinnumerot, jotta mahdollisesti altistuneet on helpompi tavoittaa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Juttua on muokattu 26.7.2021 kello 16.54: Lisätty, että toive nimilistan keräämisestä koskee yleisö- ja yksityisksityistilaisuuksia.