1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorisminvastainen toiminta

EU:n terrorismintorjunnan koordinaattoriksi nimitetty llkka Salmi: Isisin ideologiset jäänteet ovat edelleen uhka Euroopalle

Terrorismintorjunnan koordinaattori edustaa Euroopan unionia terrorismin torjuntaan liittyvissä asioissa ja koordinoi kaikkea EU:n terrorismin vastaista toimintaa. Uudessa tehtävässä työllistävät Isis, äärioikeisto ja Afganistanin tilanne.

Ilkka Salmi koordinoi EU:n terrorismintorjuntaa. Kuva: Sisäministeriö

Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri on nimittänyt varatuomari Ilkka Salmen Euroopan unionin terrorismintorjunnan koordinaattoriksi, sisäministeriö tiedottaa.

Tiedotteen mukaan terrorismintorjunnan koordinaattori vastaa neuvoston terrorismin vastaisen työn koordinoinnista, EU-instrumenttien kokonaiskuvan ylläpitämisestä sekä yhteistyön ja dialogin vahvistamisesta terrorismin vastaisten aloitteiden osalta neuvoston, komission, Euroopan parlamentin ja korkean edustajan välillä.

– Palaan takaisin sille sektorille, jolla olen töitä tehnyt, Salmi kommentoi uutta tehtäväänsä tuoreeltaan.

Salmi kertoo voivansa nyt keskittyä täysin terrorismintorjuntaan. Edeltävässä tehtävässä toimialaan ovat kuuluneet luonnonkatastrofit ja humanitaariset asiat. Ennen sitä Salmi on kuitenkin toiminut turvallisuuteen ja tiedusteluun liittyvissä tehtävissä. Hän on ollut myös Suomessa suojelupoliisin päällikkönä.

Uudessa tehtävässään Salmi vastaa myös korkean tason linjauksiin ja menettelytapoihin liittyvästä neuvonannosta toimialaansa liittyvissä kysymyksissä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille. Lisäksi koordinaattori edustaa Euroopan unionia terrorismin torjuntaan liittyvissä asioissa.

Salmi ottaa tehtävänsä vastaan myöhemmin syksyllä, ja silloin ovat vastassa muun muassa ääriliike Isisin edelleen luomat uhkakuvat.

– Pandemian keskelläkin on syytä muistaa, että terroristista toimintaa valitettavasti edelleen on. Vaikka Isisin maantieteellinen kalifaatti on lyöty, sen ideologia on ainakin jossain mitassa säilynyt radikaalissa islamismissa.

Salmi sanoo, että siihen on syytä kiinnittää huomiota ja katsoa kuinka sitä voidaan torjua ja pitää Eurooppa siltä turvassa. Esimerkiksi al-Holin leirillä olleiden toimijoiden edesottamukset kiinnostavat kansallisesti Salmen mukaan varmasti kaikkia Euroopan maita. Suomeen tuotujen al-Holin leirillä olleiden tilanne tosin kuuluu suojelupoliisille, Salmi muistuttaa.

Toinen jatkuvaa tarkkaavaisuutta vaativa kysymys on äärioikeiston liikehdintä.

– Itse koen niin, että meidän turvallisuusalalla toimivien täytyy pyrkiä kartoittamaan kaikki turvallisuusuhat, onpa niiden motiivi sitten mikä tahansa. Ja kyllä tällainen ääriliiketoiminta on sellaista jota seurata täytyy.

Läntisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista asettaa sekin omia turvallisuuskysymyksiä. Salmi on Afganistanin suhteen hieman huolissaan, vaikka toivoo rauhanomaista vallansiirtymää.

– Varmasti itse kukin toivoo, että onpa muutos mikä tahansa, se olisi mahdollisimman rauhanomainen. Ensimmäiset merkit eivät välttämättä ole olleet yksin lupaavia, Salmi sanoo.

Terrorismintorjunnan koordinaattorin tehtävä perustettiin vuonna 2004 osana EU:n terrorismin torjunnan julkilausumassa esitettyjä toimenpiteitä. EU-johtajat hyväksyivät julkilausuman terrorismin torjunnasta Madridissa 11. maaliskuuta 2004 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen.

Ilkka Salmi on työskennellyt EU:n komission katastrofivalmiuden ja ehkäisyn johtajana Euroopan pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosastolla vuodesta 2020 lähtien.

Sitä ennen Salmi on työskennellyt muun muassa sisäministeriön kansliapäällikkönä, Euroopan komission turvallisuusosaston johtajana, Euroopan tiedusteluanalyysikeskuksen johtajana sekä suojelupoliisin päällikkönä.

Juttua on täydennetty klo 15.18 Ilkka Salmen haastattelulla.

Lue myös:

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi: Palaavia Isis-naisia odottaa rikostutkinta – "Rikosten selvittäminen ainakin teoriassa mahdollista"