1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomi keikkuu jo koronaviruksen leviämisvaiheen rajalla – koronanyrkki kokoontuu tiistaina puimaan mahdollisia rajoituksia

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan ilmaantuvuusluku maakunnassa on jo yli sata sataatuhatta asukasta kohti. THL:n kolmiportaisella asteikolla leviämisvaihe on vakavin.

Koronavirus on nyt Varsinais-Suomessa 20–25-vuotiaiden tauti. Arkistokuva Turun jokirannasta. Kuva: Yle / Minna Rosvall

Varsinais-Suomi on siirtymässä koronavirusepidemiassa mahdollisesti leviämisvaiheeseen.

THL:n kolmiportaisella asteikolla leviämisvaihe on vakavin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan ilmaantuvuusluku maakunnassa on jo yli sata sataatuhatta asukasta kohti. Lisäksi tartunnanjäljitys on ruuhkautunut. Myös postiivisten testien osuus on noussut 3,6 prosentiin, kun leviämisvaiheen kriteereinä pidetään kahtaa prosenttia.

Kaikki kolme ovat asioita, jotka täyttyvät nyt THL:n kriteereissä leviämisvaiheen osalta, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala.

Mutta yksi asia on vielä toisin, nimittäin sairaalassa olevien määrä.

– Ainoa hyvä puoli tässä on se, että sairaalahoidon kuormitus on pysynyt alhaisena. Eli sairaalahoitoa tarvitsevien määrä ei ole noussut samaa vauhtia kuin ilmaantuvuusluku.

Se on myös asia, joka otetaan huomioon rajoituksia miettiessä.

– Se on yksi tärkeä kriteeri ja nyt jää sitten tiistaiseen keskusteluun se, miten reagoidaan näihin nouseviin tartuntalukuihin. En lähde ennakoimaan sitä, mitä ryhmä päättää. Nyt on järkevää, että emme yksin tuijota tapausmääriä.

Tartunnanjäljitys ruuhkautunut pahasti

Valtaviruksena leviää nyt deltavariantti. Ja virus leviää tunnetusti ärhäkästi. Varsinais-Suomessa monen kunnan tartunnanjäljitys on jo ruuhkautunut pahoin, erityisesti Turun, joka siirsi jo viime viikolla henkilökuntaa Runosmäen terveysasemalta tartunnanjäljitystyöhön.

– Turussa on tietoni mukaan useiden päivien viive tartunnanjäljityksessä siihen, että saadaan otettua ensimmäiset kontaktit altistuneisiin ja tartunnan saaneisiin. Muissakin kunnissa on viivettä.

Ruuhka jäljityksessä altistaa lisätartunnoille, kertoo Rintala.

– Henkilö ei saa riittävän ajoissa tietoa. Tartunnanjäljitys ei saa tietoa eteenpäin altistuneille ja karanteeniin joutuville.

Rintalan mukaan Turussa kuitenkin moni aikuinen on suunnannut omaehtoiseen karanteeniin odottamaan tartunnanjäljityksestä soittoa. Toiminta on esimerkillistä, kehuu Rintala.

– He ovat itse olleet aktiivisia. He ovat itse jopa kertoneet tartunnasta lähipiirille ja kavereille ja ohjanneet altistuneita omaehtoiseen karanteeniin ennen kuin tartunnanjäljitys ehtii soittaa. Tämä on hyvä ja vastuullinen piirre, koska tämä voi johtaa siihen, että tartunta-aalto ei ole kovin pitkäkestoinen, vaan se saadaan nopeasti kuriin.

Koronavirus on nyt Varsinais-Suomessa 20–25-vuotiaiden tauti.

– He sairastavat sen pääasiassa suhteellisen lievänä tai ainakaan he eivät joudu siitä sairaalahoitoon. Se on ainoa, mikä tässä on hyvää. Valitettavasti tämä on myös ryhmä, missä rokotuskattavuus on alhainen, noin 50 prosenttia ensimmäisen rokotteen osalta, puhumattakaan sitten toisesta annoksesta. Tätä ryhmää ei ole ehditty rokottaa ja siihen pitäisi nyt panostaa.