Yhteisviljelypalsta antaa puhdasta lähiruokaa kyläläisille

Huttukylässä, puolen tunnin päästä Oulusta Kiimingissä, sijaitsee erikoinen peltopalsta.

Pelto on kyläläisten yhteinen viljelyprojekti, joka lähti korona-ajan ideasta. Nyt pellolla kasvaa yhteistä satoa jo toista kesää.

Yhteisöviljelyn puuhamiehenä toimii omavaraistaloudesta kiinnostunut Markus Pitkänen. Idea viljelystä ja yhteisöllisyydestä syntyi pandemian aikaan keväällä 2020.

Yhteisöviljely on ruoan tuottamista yhdessä. Osalliset suunnittelevat, viljelevät ja jakavat kustannukset, riskit ja sadon yhdessä. Pitkästen perheen lisäksi mukana on neljä perhettä.

Taina Kosola on aktiivinen kyläläinen. Hän on ollut kiinnostunut viljelystä pienestä pitäen, mutta asiantuntemus on puuttunut.

Yhteisviljelymaa on myös Kosolan perheen yhteinen juttu. Aukusti, Vanamo ja Viola Kosola viihtyvät kesäisellä pellolla.

Kyläläisten peltomaan koko on 250 neliötä. Se viljellään luomuna, koska lanta tulee paikalliselta luomukarjatilalta.

Pellon erikoisuus on ryvässipuli. Se on peräisin Markus Pitkäsen isomummon tilalta Kuusamon Määttälänvaarasta. Alun perin lajike on tuotu Kuusamoon Vienan Karjalasta.

Kyläläiseltä lahjoituksena saatu iso alumiininen vesisäiliö on ollut kovassa käytössä kuivana kesänä.

Kuution säiliö täytetään näppärästi sähköpumpun avulla läheisestä Kiiminkijoesta.

Talkoot ja pellon kastelu ovat kerran viikossa. Vaaroilta ei aina vältytä, sillä kerran kyykäärme puri talkoolaista jalkaan. Mutta tilanne selvisi kuitenkin nopeasti lääkärikäynnin jälkeen.

Jostain syystä punajuuri ei menesty pellossa. Mutta härkäpapu kasvaa komeana rivistönä Huttukylän palstalla.

Periaatteni on, että viljellään mahdollisimman monipuolisesti, niin aina jotakin onnistuu.

Markus Pitkänen

Pellolla kasvaa muun muassa härkäpapua, salaattia, retiisiä, pinaattia, herneitä, valkosipulia, ryvässipulia, perunaa, lanttua, naurista ja porkkanaa.

Tänä kesänä on nostettu jo retiisiä, salaattia, palmukaalta ja lehtikaalta.

Vanamo ja Viola Kosolan mielestä yhteisellä pellolla on kiva touhuta. Retiisi maistuu myös heille.

Aukusti Kosola on kerännyt juuri ämpärillisen lehtikaalta kotiin vietäväksi.

Viljelyssä on myös riskinsä. Tänä kesänä tuholainen, sipulikärpänen, on iskenyt ryvässipuleihin.

Tuhoa yritettiin estää käyttämällä ryvässipuleita mäntysuopavedessä ennen kylvämistä. Tällä kertaa vanha konsti ei toiminut.

Ötököistä huolimatta sadosta on tulossa parempi kuin viime vuonna.

Markus Pitkänen

Kumppanuusmaataloutta edistävän Kumakka-hankkeen suunnittelija Ritva Mynttinen arvelee, että yhteisöviljelyn suosio kasvaa. Puutarhaviljely, yhteinen toiminta ja lähiruoka kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän.

Viikottaiset talkoot jatkuvat siihen asti, kunnes varsinainen sato nostetaan syksyllä. Huttukylän talkoolaiset jäävät odottelemaan vesi kielellä viljelyvuoden huipennusta.

Tekijät

Juha Hintsala

Julkaistu 28.7.