1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronapandemia

Koronapandemian kiihtymisvaiheen kriteerit täyttyvät Jyväskylässä – taustalla lisääntyneet tartunnat ja kaksinkertaistunut ilmaantuvuusluku

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä arvioi, että kaupunki on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu myös ensi maanantaina, jolloin tarkoituksena on linjata kaupungin työpaikoilla ja palveluissa noudatettavista käytännöistä.

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu uudestaan ensi maanantaina. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä arvioi, että Jyväskylä on koronapandemian kiihtymisvaiheessa, kertoo kaupunki tiedotteessaan. Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tänään. Arvion perusteena ovat voimakkaasti lisääntyneet tartunnat ja edellisestä viikosta kaksinkertaistunut ilmaantuvuusluku.

Viime viikolla Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla ilmeni 74 koronatartuntaa, Tartuntojen lähde kyettiin kaupungin mukaan selvittämään 51 prosentissa tapauksista. Koronanäytteitä otettiin 2234 kappaletta, ja positiivisten näytteiden osuus testatuista oli 3,3 prosenttia.

Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 27, ja tartunnan lähde saatiin selville 40 prosentissa tapauksista. Koronanäytteitä otettiin silloin 1400 kappaletta, ja positiivisten näytteiden osuus testatuista oli 1,9 prosenttia.

Taudin ilmaantuvuusluku on viimeksi kuluneen 14 vuorokauden eli viikkojen 28 ja 29 ajalta 66,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohti, kun se viikoilta 27 ja 28 oli vain 33,1.

Poikkeusolojen johtoryhmän kokouksen puheenjohtaja Kati Kallimon mukaan Jyväskylän tiedot viedään seuraavaksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkin kokoontumiseen, jossa tehdään alueellinen linjaus siitä, millä tasolla koronassa ollaan koko maakunnassa.

Tämän jälkeen tehdään mahdollisia alueellisia arvoita tarpeista puuttua koronarajoituksiin.

– Sairaanhoitopiirin alueellinen koronanyrkki tekee arvion siitä, millä tasolla Keski-Suomi on, Kallimo sanoo.

Johtoryhmä kokoontuu uudestaan ensi viikolla

Poikkeusolojen johtoryhmä kokoontuu uudestaan ensi maanantaina linjatakseen kaupungin työpaikoilla ja palveluissa noudatettavista käytänteistä. Etätyösuositus on kaupungilla tällä hetkellä voimassa elokuun loppuun asti. Kaupungin aiemmin linjaamat henkilöstön maski- ja taukokäytännöt palveluissa ovat edelleen voimassa.

Kaupungin mukaan huolena on kuitenkin esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnan riittävyys, jos tartunnat leviävät palveluissa.

Poikkeusolojen johtoryhmä tarkastelee viikon päästä myös esimerkiksi koulujen syyslukukauden alkuun ja ikääntyneiden päivätoiminnan käynnistämiseen liittyviä asioita vallitsevassa koronatilanteessa.

Uutista päivitetty 26.7.2021 klo 17.01: Lisätty Kati Kallimon kommentit.