1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Testauksessa ruuhkia Pohjois-Karjalassa – Itä-Suomen avi pohtii uusia rajoituksia koronatilanteen heikentyessä, Siun soten mukaan koronatilanne on vakava

Pohjois-Karjala siirtyi perustasolta kiihtymisvaiheeseen viime torstaina ja Pohjois-Savo tänään maanantaina. Itä-Suomen aluehallintovirasto kokoontui maanantaina pohtimaan uusia rajoituksia, mutta ei tehnyt vielä päätöksiä asiasta.

Koronatestauksen ja tartunnanjäljityksen ruuhkat Siun sotesssa johtuvat tartuntojen ja altistusten määrän kasvamisesta Pohjois-Karjalassa. Koronatesti otetaan Suomessa työntämällä vanupuikko syvälle nenäonteloon. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Koronatestaus on paikoin ruuhkautunut Pohjois-Karjalassa.

Koronatestiin pääsee Siun Sotessa pääsääntöisesti samana päivänä tai seuraavana päivänä testin varaamisesta, mutta joissakin kunnissa testiä voi joutua odottamaan pidempään.

Infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta kertoo, että koronatestauksen ruuhkat johtuvat tartuntojen ja altistusten määrän kasvamisesta Pohjois-Karjalassa.

Siun sotessa on ruuhkia koronatestauksen ohella myös tartunnanjäljityksessä.

Se, kuinka nopeasti testituloksen saa tietoonsa testin jälkeen, vaihtelee Siun soten sisällä. Esimerkiksi Joensuussa testituloksen saa tällä hetkellä noin 20 tuntia testissä käynnin jälkeen, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns kertoo.

Koronatestiin kehoitetaan menemään matalalla kynnyksellä pienenkin flunssaoireen takia, jotta kaikki tartunnat pystytään löytämään. Kaikki koronalle altistuneet ohjataan Siun Soten alueella vähintään kertaalleen koronatestiin.

Itä-Suomen koronatilanne heikentynyt - Avi pohtii uusia rajoituksia

Itä-Suomen koronatilanne on heikentynyt nopeasti. Pohjois-Karjalassa siirryttiin perustasolta kiihtymisvaiheeseen viime torstaina ja Pohjois-Savossa kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä ilmoitettiin tänään maanantaina iltapäivällä. Asian totesi maakunnallinen koronatyöryhmä.

Maanantaina rajoitusten tiukentamista arvioimaan kokoontunut Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti pyytää alueen sairaanhoitopiireilta ja THL:ltä arviot muuttuneesta tilanteesta. Avi ei kuitenkaan vielä tehnyt uusia päätöksiä asiasta.

Seuraavan kerran aluehallintovirasto kokoontuu käsittelemään asiaa torstaina ja mahdolliset päätökset astuvat voimaan aikaisintaan ensi viikon alkupuolella.

Mahdollisista ravintoloiden rajoituksista päättää valtioneuvosto.

Siun soten toimialajohtaja: Maakunnan koronatilanne on vakava

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä kasvaa ja koronatilanne on vakava, Siun sote tiedottaa.

Viime viikolla perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Siun sotessa todettiin yhteensä 33 koronavirustartuntaa, joista kuusi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Todettujen tartuntojen määrät ovat samaa luokkaa kuin viime vuoden marras-joulukuussa.

Tällä hetkellä eristyksissä on 74 ja karanteenissa noin 400 pohjoiskarjalaista.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen muistuttaa, että sosiaalisten kontaktien välttäminen on nyt erityisen tärkeää, koska koronavirus leviää siellä, missä ihmiset ovat lähekkäin, sekä sisällä että ulkona. Uusi delta-virusvariantti näyttää leviävän herkästi myös ulkotiloissa.

– Siksi maskia kannattaa pitää kasvoilla aina, kun kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Kesällä on monenlaisia tapahtumia, joissa liikkuu runsaasti ihmisiä. Muistetaan käyttää maskia ja pitää turvavälit myös näissä tilanteissa, Kaipiainen sanoo tiedotteessa.

Siun sote pyrkii lisäämään henkilöstön määrää jäljitystyössä, jotta ruuhkia saataisiin vähennettyä. Testiin suositellaan menemään matalalla kynnyksellä, myös lievien oireiden takia.

– Jos sinulla on lieviäkään oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, mene koronatestiin ja pysy muutoin kotona. Myös koronarokotuksen saaneet voivat saada tartunnan ja tartuttaa edelleen muita ihmisiä, Kaipiainen neuvoo.