1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Katso, miltä Kalajoen maastopalo näyttää yläilmoista – palo on hallinnassa, mutta sammutus jatkuu yhä

Kalajoella syttyi suuri maastopalo maanantaina illalla, jota sammuttaa edelleen 40 ihmistä. Alue on kivikkoista metsämaastoa, jota pelastuslaitoksen päivystävän päällikön mukaan on hankala sammuttaa.

Kalajoen maastopalon sammutus jatkuu
Kalajoen maastopalon sammutus jatkuu
Tekijät

Kalajoella Kannuksentiellä on käynnissä mittava maastopalo. Tulipalo saatiin hallintaan myöhään maanantaina illalla, mutta sammutus jatkuu edelleen. Sammutustyöt jatkuvat usean vuorokauden ajan, arvioitiin Jokilaaksojen pelastuslaitokselta tiistaina.

– Illalla olimme veitsenterällä, että mihin tämä taipuu, mutta saimme palon hallintaan. Palopesäkkeitä on sammuteltu läpi yön, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Markus Vehkoja kertoo.

Keskiviikon sääennusteen mukaan tuulet ovat suotuisia sammutustöille, mutta ennusteissa on uhkatekijänä jopa 8 metriä sekunnissa puhaltavat puuskittaiset tuulet.

– Nyt toivotaan, ettei tuuli voimistu, ja alueella vielä kytevät palopesäkkeet pysyvät hallinnassa.

Jokilaaksojen pelastuslaitos sai hälytyksen maastopalosta kahdelta maanantai-iltapäivällä. Palo ei ole aiheuttanut henkilövahinkoja. Palopaikka on Kalajoella Raution kylästä 7 kilometriä lounaaseen. Maastopalo levisi voimakkaimmillaan noin 600 metrin rintamalla. Heitteistä johtuen palosta syntyy jatkuvasti uusia maastopaloja.

Paloalue on 850 kertaa 650 metriä. Alue on kivikkoista metsämaastoa, jota pelastuslaitoksen päivystävän päällikön mukaan on hankala sammuttaa. Vehkojan mukaan palosta oli hankala luoda tilannekuvaa, kun savunmuodostus oli sankkaa ja tuuli oli kuljettanut heitteitä ympäriinsä.

Paloalueen laajuutta kuvaa pelastuslaitoksen mukaan se, että alueelle on levitetty paloletkuja reilut kolme kilometriä.

Maastopalon savu on levinnyt laajalti. Keski-Suomen pelastuslaitokselle on tullut hajusta useita ilmoituksia. Savua on havaittu myös Pohjois-Savossa.

Maanantain aikana maastopaloa oli sammuttamassa yhteensä 24 pelastuslaitoksen yksikköä ja rajavartiolaitoksen helikopteri. Puoli kymmeneltä illalla palopaikalla oli Vehkojan mukaan yhä yli 50 ihmistä sammutustöissä.

Tältä palopaikalla näytti maanantaina illalla.

Edelleen tiistaina iltapäivällä paloa on sammuttamassa 40 ihmistä. Vaihtohenkilöstön saatavuus on vaikeaa, sillä päätoimisen pelastushenkilöstön lomat ovat käynnissä.

Jokilaaksojen pelastuslaitosta auttamaan on tullut lisäyksiköitä sekä Keski-Pohjanmaan että Keski-Suomen pelastuslaitoksilta. Mukana on ollut myös sopimuspalokuntalaisia.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta on tulossa vaihtohenkilöstöä tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi. Puolustusvoimilta on myös jo olemassa olevan avun lisäksi tulossa Kainuun Prikaatista virka-apuosasto yöksi sammutustehtäviin.

Markus Vehkojan mukaan palon sammutusvesi riitti hyvin, sillä sitä saatiin säiliöautojen lisäksi lähiympäristöstä. Taloja ei tulen vuoksi ollut vaarassa.

Palon syttymissyytä ei tällä hetkellä tiedetä.

Kaksi pelastajaa on loukkaantunut lievästi pelastustöissä, toinen sai lukuisia ampiaisenpistoja, toinen taas tuki- ja liikuntaelinvamman.

Aineelliset vahingot ja maastopalon syttymissyy arvioidaan myöhemmin.

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa metsäpalovaroitus ja tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Uutista päivitetty 27.7. klo 17.08: Artikkelin tietoja päivitetty kauttaaltaan

Uutista päivitetty 26.7. klo 22:17: Päivitetty STT:n tieto, että palo on saatu hallintaan