1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranissa vesipulan aiheuttamat mielenosoitukset leviävät – Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät poliisia mielenosoittajien ampumisesta

Ainakin viisi ihmistä on saanut surmansa ja useita loukkaanut viikon jatkuneissa mielenosoituksissa. Ne saivat alkunsa eteläisestä Khuzestanin provinssista, mutta ovat levinneet eri puolille maata ja äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi.

Kuivuus koettelee Iranissa sijaitsevaa Urmia-järveä. Kuva: Fatemeh Bahrami / AOP

Iranissa vesipulan aiheuttamat mielenosoitukset ovat jatkuneet jo viikon ajan.

Ne saivat alkunsa maan eteläosassa sijaitsevasta Khuzestanin provinssista, joka kärsii pahasta kuivuudesta. Sademäärät alueella ovat laskeneet puoleen viime vuodesta, mikä on johtanut toistuviin sähkökatkoihin vesivoimasta riippuvaisessa provinssissa.

Irania koettelee pahin kuivakausi 50 vuoteen, maan energiaministeri Reza Ardakanian (siirryt toiseen palveluun) sanoi. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoitukset ovat viime päivinä levinneet eri puolille maata ja äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi.

Iranin valtiota lähellä olevien uutistoimistojen mukaan mielenosoituksissa on kuollut ainakin viisi ihmistä. Mielenosoittajien itsensä mukaan uhrimäärä on suurempi.

Pääkaupunki Teheranissa mielenosoittajat marssivat pääkatu Jomhuri Islami Avenueta pitkin ja kehottivat alueelle tuotuja runsaslukuisia turvallisuusjoukkoja liittymään marssiin.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Useat mielenosoittajista huusivat iskulausetta "kuolema diktaattorille", joka on Iranissa rangaistava rikos.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Iranin turvallisuusjoukkoja kovista otteista mielenosoittajia vastaan. Sen mukaan poliisit ovat (siirryt toiseen palveluun) muun muassa ampuneet luodeilla kohti mielenosoittajia.

Myös YK arvostelee Irania mielenosoituksien tukahduttamisesta.

– Ihmisten ampuminen ja pidättäminen vain lisää heidän vihaansa ja epätoivoaan, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi.

Iranin uskonnollinen johtaja Ajatollah Ali Khamenei on puolustanut mielenosoittajia (siirryt toiseen palveluun) ja vaatinut viranomaisia korjaamaan vesipulan.

Lisää aiheesta:

New York Times: ‘I Am Thirsty!’ Water Shortages Compound Iran’s Problems (siirryt toiseen palveluun)

Al-Jazeera: Iran rejects UN rights chief’s ‘accusations’ over water protests (siirryt toiseen palveluun)

Human Rights Watch: Iran: Deadly Response to Water Protests (siirryt toiseen palveluun)