1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

THL lupaa käydä läpi ohjeistustensa muotoilut – suhtautuu apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen "hyvin vakavasti"

Apulaisoikeusasiamiehen perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toimivat keväällä asiassa lainvastaisesti. THL:n Markku Tervahaudan mukaan tarkempi selvitys tarvittavista muutos­toimenpiteistä on käynnissä.

Suhtaudumme apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen hyvin vakavasti, sanoo pääjohtaja Markku Tervahauta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sanoo tutkivansa tarkasti eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun ja laitoksen saaman huomautuksen, jotka koskevat 65–69-vuotiaiden rokottamista Astra Zenecan koronarokotteella.

– Jatkamme ratkaisun juridista arviointia ja katsomme, mihin toimiin meidän on ryhdyttävä. Suhtaudumme apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen hyvin vakavasti, sanoo pääjohtaja Markku Tervahauta THL:n tiedotteessa.

Apulaisoikeusasiamiehen perjantaina antaman ratkaisun mukaan THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toimivat keväällä asiassa lainvastaisesti. Tuolloin 65–69-vuotiaita pakotettiin ratkaisun mukaan monissa kunnissa ottamaan lääkeyhtiö Astra Zenecan koronavirusrokotetta, vaikka rokotteen mahdollisista haitoista oli saatu uutta tietoa.

Tervahauta sanoo tiedotteessa, että THL aikoo käydä läpi ohjeistustensa sanalliset muotoilut, jotta ne ovat varmasti selkeitä.

– THL:n tehtävänä on tukea ja ohjeistaa kuntia ja sairaanhoitopiirejä toimimaan rokotusasetuksessa mainitun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Antamamme ohjeet ovat suositusluontoisia, eivät määräyksiä, ja tämän pitää käydä teksteistämme selvästi ilmi, Tervahauta sanoo.

Moni kunta kieltäytyi tarjoamasta muita rokotteita

THL ohjeisti kuntia 24. maaliskuuta tänä vuonna koronarokotusten jatkamisesta AstraZenecan rokotteella. Rokotteen käyttö Suomessa oli tätä ennen keskeytetty varotoimena, koska rokotteeseen oli havaittu liittyvän hyvin harvinaisia ja vakavia veren hyytymishäiriöitä. Hyytymishäiriöitä oli maaliskuun puoliväliin mennessä havaittu erityisesti työikäisillä naisilla, Suomessa tuolloin yhteensä kaksi.

Ohjeen mukaan rokotuksia voitiin jatkaa 65 vuotta täyttäneillä, sillä heillä ei ollut tuolloin havaittu hyytymishäiriöitä ja toisaalta heidän riskinsä saada vakava koronavirustauti on huomattavasti suurempi kuin nuoremmilla.

Rokotusjärjestyksen mukainen rokottaminen oli edennyt tässä vaiheessa niin, että AstraZenecalla voitiin rokottaa 65–69-vuotiaita. Taustalla oli myös rokotteiden saatavuus: Pfizerin ja Modernan mRNA-rokotteita saatiin tässä vaiheessa Suomeen vielä varsin niukasti.

THL:n julkaisema tiedote johti siihen, että useat kunnat – niiden joukossa maamme neljä suurinta kaupunkia – kieltäytyivät rokottamasta 65–69-vuotiaita henkilöitä muulla kuin Astra Zenecan koronarokotteella.

Rokotetutkimuskeskuksen Rämet: "Huomautus tuntuu tylyltä"

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja professori Mika Rämet julkaisi maanantaina Rokotetukimuskeskuksen sivuilla blogikirjoituksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän sanoo rokotusten nopean edistämisen olleen hyvin perusteltu ratkaisu.

– Kun tarkastelee ratkaisua lääketieteelliseltä kannalta, tuntuu annettu huomautus tylyltä. Vaikka THL olisikin toiminut ohjeistuksessaan juridisessa mielessä huomauttamisen arvoisesti, niin se ei mielestäni välttämättä tarkoita, että THL olisi toiminut silloisessa tilanteessa väärin, Rämet kirjoittaa.

Mika Rämet sanoo, että Suomessa oltiin huhtikuussa päästy rauhallisempaan tilanteeseen maaliskuun lopun korkeiden päivittäisten ilmaantuvuuslukujen jälkeen.

– Siitä huolimatta rokotusten mahdollisimman nopea edistäminen, hyödyntäen kaikkia tuolloin käytössä olleita rokotteita, oli kokonaistilanteen kannalta nähdäkseni hyvin perusteltu ratkaisu, Rämet toteaa blogikirjoituksessaan.

Lue myös:

Dosentti Pauli Rautiainen: STM ja THL eivät noudata edes itse valmistelemaansa lainsäädäntöä – vastuu ministereillä ja ylimmällä johdolla

Apulaisoikeusasiamies: THL ja STM rikkoivat lakia 65–69-vuotiaiden Astra Zeneca -rokotuksissa – Mika Salminen: "Otamme moitteet nöyränä vastaan"