1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea sulattelivat suhteitaan yli vuoden tauon jälkeen – välit katkesivat dramaattisesti yhteystoimiston räjäyttämiseen

Pohjois- ja Etelä-Korealla on ollut korkeat odotukset Yhdysvaltoja kohtaan ydinriisuntaneuvottelijana. Maat ovat kuitenkin ryhtyneet parantamaan suhteitaan ilman USA:n apua.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kävelevät yhdessä vierailullaan Samjiyonissa 20. syyskuuta 2018. Kuva: Kcna Via Kns / AFP

Etelä-Korea ja Pohjois-Korea ilmoittivat tiistaina, että ne ovat sopineet suhteidensa parantamisesta.

Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat ovat palauttaneet toimintaan maiden väliset viestintäkanavat ja samalla Koreoiden johtajat ovat sopineet parantavansa maiden välistä luottamusta ja suhteita.

Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan presidentti Moon Jae-in ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pääsivät sopuun asiasta huhtikuussa alkaneen kirjeenvaihdon välityksellä.

Niin kutsuttu kuuma linja käynnistettiin jälleen tiistaina. Samalla Koreoiden johtajat keskustelivat pandemiasta ja viimeaikaisista luonnonkatastrofeista.

Toiveet kohdistuvat Yhdysvaltoihin

Etelä-Korea toivoo, että kuuman linjan avaaminen edistäisi yli kaksi vuotta jumissa olevia ydinriisuntaneuvotteluja.

Erityisesti katse on kääntynyt pitkäaikaisen neuvottelijan Yhdysvaltain suuntaa.

Etelä-Korean Moon toivoo, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden käynnistäisi uudelleen neuvottelut Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelmien purkamisesta.

Soulin yliopiston professori Yang Moo-jin pitää viestinvaihtoa tapana rakentaa uutta luottamussuhdetta maiden välille. Asiantuntijat kuitenkin toppuuttelevat ja sanovat, että vielä on liian aikaista sanoa, johtaako kuuman linjan avaaminen ydinriisuntaneuvotteluiden käynnistymiseen.

Käänne Koreoiden suhteissa tapahtui ilman Yhdysvaltoja

Vaikka Etelä-Korea on ollut toiveikkas Yhdysvaltojen suhteen, Pohjois-Korean suhteet Yhdysvaltoihin ovat jo pitkään olleet kylmät.

Pohjois-Korean tiedetään olevan turhautunut siihen, että tiukat pakotteet maata kohtaan ovat edelleen voimassa. Donald Trumpin presidenttikaudella ydinriisuntaneuvotteluissa ei tapahtunut edistystä lukuisista yrityksistä huolimatta.

Kesäkuussa Pohjois-Korea lähetti viestin, jota Yhdysvaltain ministeriössä pidettiin mielenkiintoisena. Pohjois-Korean johtaja sanoi, että Pohjois-Korean on varauduttava sekä vuoropuheluun, että yhteenottoon Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvallat on yrittänyt myös sopia Koreoiden välisestä rauhasta tuloksetta.

Viestintä maiden välillä oli poikki yli vuoden

Ihmiset seurasivat Etelä-Koreassa televisiolähetystä kun Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden välisen yhteysviraston rajansa puolella 16. kesäkuuta 2020. Kuva: Jung Yeon-Je / AFP

Ilmoitus viestintäkanavien sulattamisesta tuli Korean sodan päättymisen vuosipäivänä.

Rauhansopimusta Koreoiden välillä ei ole koskaan solmittu, joten maat ovat olleet käytännössä sodassa vuodesta 1953.

Vuonna 2018 Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in yritti neuvotella Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kanssa rauhansopimuksesta tuloksetta.

Viime vuoden kesäkuussa Pohjois-Korea katkaisi Koreoiden sotilaalliseen ja poliittiseen viestintään tarkoitetun kuuman linjan, kun eteläkorealaiset aktivistit lähettivät propagandalehtisiä ilmapallojen kyydissä rajan pohjoispuolelle.

Kesäkuun 16. päivä Koreoiden suhteet viilenivät entisestään, kun Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden yhteystoimiston lähellä maiden rajaa. Pohjois-Korea myös uhkaili Etelä-Koreaa sotatoimilla.

Lue lisää:

K-pop-tähdeltä matkittu hiustyyli, tiukat farkut tai ulkomaisen elokuvan katsominen voivat viedä vankileirille Pohjois-Koreassa

Kiinan ja Pohjois-Korean suhteiden lujittaminen voi haitata Korean niemimaan ydinaseriisuntaa

Kim Jong-un varoitti Pohjois-Koreaa uhkaavasta terveyskriisistä – asiantuntijan mukaan maa ei enää pärjää taistelussa pandemiaa vastaan