1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tulospäivä: Nesteen alkuvuoden tulos jäi viime vuoden lukemista, Uponor paransi rutkasti, Lassila & Tikanoja antoi positiivisen tulosvaroituksen

Uusiutuviin polttoaineisiin investointi kantoi Nesteelle hedelmää toisella vuosineljänneksellä, vaikkakin alkuvuoden tulos jäi edellisvuoden lukemista. Lassila & Tikanoja päivitti näkymiään, Uponorin liikevaihto ja -voitto kohenivat.

Nesten Porvoon jalostamon keväinen suurseisokki nakersi yhtiön öljytuotteiden myyntiä ja alkuvuoden vertailukelpoista liikevoittoa. Kuva: Pressbild / Neste Abp

Suomalaisten pörssiyhtiöiden tuloskausi jatkuu. Tänään osavuosikatsauksensa julkaisivat muun muassa Neste, Uponor sekä Lassila & Tikanoja. Yle seuraa tulospäivää tässä päivittyvässä jutussa.

Porvoon jalostamon huoltoseisokki söi Nesteen tulosta

Öljy-yhtiö Nesteen investoinnit uusiutuviin polttoaineisiin kantoivat jälleen hedelmää huhti–kesäkuun vuosineljänneksellä, mutta perinteiset öljytuotteet toivat yhtiölle tappiota. Huoltoasemat pysyivät niukasti voitollisina.

– Uusiutuvat tuotteet -segmentti osoitti jälleen kestävyytensä, ja sen myyntikate pysyi hyvällä tasolla, kertoo toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

Vanackerin mukaan uusiutuvan dieselin kysyntä oli vahvaa, mutta raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä. Jätteiden ja tähteiden osuus raaka-aineista nousi 93 prosenttiin.

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 241 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 255 miljoonaa euroa. Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli 287 miljoonaa euroa.

Vuoden ensimmäisen puoliskon, tammi–kesäkuun vertailukelpoinen liikevoitto jäi Nesteellä yli sadalla miljoonalla eurolla edellisvuoden alkupuoliskoa pienemmäksi. Vertailukelpoinen liikevoitto oli kaikkiaan tammi–kesäkuussa 542 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten vastaava luku oli 663 miljoonaa euroa.

Lasku johtui pääasiassa Yhdysvaltaindollarin heikentymisestä vuoden 2020 vastaavaan jaksoon verrattuna, yhtiön osavuosikatsauksessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Nesteen öljytuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto meni kokonaisuudessaan alkuvuodesta pakkasen puolelle -66 miljoonaa euroa. Viime vuonna öljytuotteet toivat voittoa alkuvuodesta 14 miljoonaa euroa. Syynä laskuun oli yhtiön mukaan pääasiassa heikko jalostusmarkkina ja Porvoon jalostamon keväinen huoltoseisokki, joka aiheutti myyntimäärien ja katteiden menetyksiä. Seisokki kesti 12 viikkoa.

Myös uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto koko alkuvuoden jaksolla jäi hieman jälkeen viime vuoden lukemista.

Alkuvuoden liikevaihto oli kuitenkin viime vuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi, reilut 6,1 miljardia euroa. Vuoden 2020 tammi–kesäkuussa liikevaihto oli 5,8 miljardia.

Uponor paransi liikevoittoaan rutkasti

Rakentamisen veden- ja lämmönjakelujärjestelmien parissa toimiva Uponorin tammi–kesäkuun liikevaihto ja -voitto kohentuivat tuntuvasti edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta.

Talotekniikan ja yhdyskuntatekniikan aloilla operoivan Uponorin alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi lähes 46 prosenttia viime vuoden tammi–kesäkuun tuloksesta ja oli 95,7 miljoonaa euroa.

Alkuvuoden liikevaihto oli 662,5 miljoonaa euroa, eli kasvua viime vuoteen tuli 19,5 prosenttia.

Uponorin talotekniikan ja Uponor Infran liikevaihto koheni alkuvuonna tuntuvasti niin Euroopan kuin Pohjois-Amerikan liiketoimissa. Talotekniikan vertailukelpoinen liikevoitto koheni niin ikään Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa rutkasti, mutta Uponor Infran puolella Pohjois-Amerikan vertailukelpoinen liikevoitto laski 2,4 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Lassila & Tikanoja päivitti näkymiään

Ympäristöhuoltokonserni Lassila & Tikanoja paransi tulostaan alkuvuonna. Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että vuoden ensimmäisellä puoliskolla sen liikevoitto kasvoi kaikilla toimialoilla.

Yhtiön tammi–kesäkuun liikevaihto kasvoi 6,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 390,7 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoitto oli aluvuonna puolestaan 13,8 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli vastaavana ajankohtana 12,3 miljoonaa euroa.

Yhtiö antoi myös positiivisen tulosvaroituksen ja kertoo päivittävänsä tämän vuoden liikevaihdon näkymiään. Yhtiön päivitetyn näkymän mukaan kuluvan vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan ja oikaistun liikevoiton olevan samalla tasolla tai parempi edellisvuoteen verrattuna.